Home

Achtergrond 338 x bekeken

Verdere specialisatie melkveebedrijven

Op melkveebedrijven zijn vergeleken met tien jaar geleden steeds minder vaak schapen of varkens te vinden. Dit blijkt uit gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

In 2000 werden nog op bijna een op de drie bedrijven schapen gehouden. Anno 2009 worden nog schapen gehouden op 19 procent van de melkveebedrijven. Dat is nog op een kleine 4.000 van de ongeveer 20.000 melkveebedrijven die Nederland telt. Van deze bedrijven gelden er 18.000 als sterk gespecialiseerd in de melkveehouderij.

De totale schapenstapel op de melkveebedrijven daalde in deze tien jaar van ongeveer 360.000 naar 216.000 stuks. Het aantal schapen op landbouwbedrijven bedroeg in 2009 ongeveer 1 miljoen stuks. Het aantal varkens op melkveebedrijven halveerde, van 900.000 tot minder dan 450.000 stuks.

Het afstoten van andere diersoorten ging volgens het CBS gepaard met een schaalvergroting in de melkveetak. Het gemiddelde melkveebedrijf telde in 2009 een stapel van 77 melkkoeien. Dat is bijna 40 procent meer dan in 2000. In dat jaar bedroeg de omvang van de gemiddelde stapel nog 55 dieren. De totale melkveestapel is met 1,5 miljoen dieren net iets kleiner dan in 2000.

De ontwikkeling van de veestapel is overigens niet in alle provincies gelijk. In de provincies Gelderland en Noord-Brabant nam het aantal melk- en kalfkoeien sterk af, in Zuid-Holland en Limburg was sprake van een kleinere afname van de stapel. In Groningen en Friesland groeide de stapel daarentegen vrij stevig, terwijl ook in Drenthe en Zeeland sprake was van een duidelijke uitbreiding van de melkveestapel. In Flevoland en Noord-Holland groeide volgens de cijfers van het CBS de stapel licht en in Utrecht en Overijssel was weer sprake van een lichte daling. De groei van de melkveestapel in Noord-Nederland gaat grotendeels ten koste van de akkerbouw.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.