Home

Achtergrond 2 reacties

Verdeeldheid over functioneren I&R

Het wel of niet functioneren van elektronische Identificatie en Registratie (I&R) van schapen zorgt voor veel verschil van mening in de sector.

Vanaf 1 juli moeten dieren in de nieuwe database staan geregistreerd.

LTO is overwegend positief. Dat meer dan de helft van het aantal UBN-nummers van schapen- en geitenbedrijf nog niet in het systeem staan wijt de organisatie vooral aan de hobbyhouders. ”Het gaat vooral om kleine bedrijven”, vertelt vakgroepvoorzitter schapenhouderij Nico Verduin. "Ik ga er van uit dat de meeste beroepsmatige houders hun dieren in het systeem hebben aangemeld. Dat zie je onder meer aan het relatief hoge aantal schapen – 1,1 miljoen – dat al is aangemeld."

LTO heeft er bij het ministerie van LNV op aangedrongen om extra naar deze groep houders te communiceren. Zorgen maakt Verduin zich niet. "Voordat schapen van een bedrijf afgevoerd kunnen worden moeten ze in de database zijn ingevoerd. Het systeem schoont zichzelf op."

Uit onderzoek van LNV zou volgens Verduin blijken dat de belangrijkste redenen om de dieren nog te hebben ingevoerd te maken hebben met een gebrek aan competenties en tijd. "Het zit hem vaak op begeleiding vast."

Voorzitter van de Landelijke Werkgroep Professionele Schapenhouders (LWPS) Erich Rhöse heeft geen goed woord voor het I&R-systeem over. Zowel veel handelaren als houders zijn volgens hem ontevreden. "Het openen van mijn stallijst kostte me afgelopen week tien minuten”, vertelt hij. ”Ook gaat het bij aan- en afmelden van schapen nog vaak fout."

Dienst Regelingen zou Rhöse laten weten dat dit jaar nog als een testfase gezien wordt. ”Het systeem in gebruiksonvriendelijk en te veel gebaseerd op de rundveesector. Schapenhandelaren melden veel grotere aantallen dieren aan en af dan rundveehandelaren”, aldus Rhöse. De voorzitter vreest dat veel schapenhouders de afgelopen maand de handdoek in de ring hebben gegooid. De handel zag de aanvoer de afgelopen weken flink toenemen. "Ik denk dat veel mensen hun schapen opgeruimd hebben."

Laatste reacties

  • no-profile-image

    anne

    en ik hoop dat ook Rhose gaat inzien dat het systeem de sector voor veel ellende kan behoeden.

  • no-profile-image

    schapenboer

    hoe meer schapenhouders er op houden des te beter het is voor de overblijvende schapenhouders.

Of registreer je om te kunnen reageren.