Home

Achtergrond 278 x bekeken 1 reactie

Verdachte tuinders vrij

Een groep verdachte tuinders die via een schijnconstructie Polen in Nederland goedkoop hun aardbeien, asperges en champignons laat oogsten, komt tegen de zin van justitie snel vrij.

Ook de hoofdverdachte, bemiddelaar Theo van K. (62), komt op vrije voeten. De rechter-commissaris in Den Bosch wees het verzoek om hen langer vast te houden, donderdag af, zei een rechtbankwoordvoerster.

De negen verdachten uit Brabant en Limburg werden maandag aangehouden. Ze worden verdacht van witwassen, belastingontduiking en deelname aan een criminele organisatie.

De tuinders verkopen hun ongeoogste gewassen aan een Pools bedrijf dat Poolse plukkers en stekers regelt. De werknemers zijn in dienst van het Poolse bedrijf en laten zich volgens Poolse regels betalen.

Het vermoeden is dat de tuinders zichzelf van het begin tot eind bezighouden met de teelt en verkoop van de gewassen. Ze veroorzaken concurrentievervalsing door het gebruik van goedkopere arbeidskrachten en werken mogelijk met een zwarte geldstroom. Justitie schat dat de Belastingdienst enkele tientallen miljoenen euro's is misgelopen.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    kees

    Wanneer Philips arbeid exporteert naar Azie dan is dat in het belang van de economie. Wanneer tuinders arbeid exporteren worden ze aangeklaagd als lid van een criminele organisatie.

Of registreer je om te kunnen reageren.