Home

Achtergrond 598 x bekeken

Verburg tevreden over welzijnsvoorstellen konijnhouderij

Minister Gerda Verburg is tevreden over de voorstellen die de konijnenhouderij doet ter verbetering van het dierenwelzijn op de middellange termijn.

Ze wil financieel bijdragen aan verder onderzoek naar vernieuwende huisvestingsystemen.

Dat schrijft Verburg in een reactie aan de Kamer op het plan van aanpak voor 2010-2016, dat LTO en de Nederlandse organisatie van konijnenhouders (NOK) hebben gepresenteerd.

De konijnensector streeft ernaar om alle dieren in 2016 te huisvesten in semi-groepshuisvesting. Of dat gebeurt hangt af van onderzoek naar het beperken van agressie onder de dieren bij deze huisvestingsvorm. Dat onderzoek vindt de komende twee jaar plaats.

De semi-groepshuisvesting wordt gezien als tussenstap naar volledige groepshuisvesting. Hiervoor worden nu al stalontwerpen gemaakt. Deze moeten echter nog worden uitgetest in de praktijk. Bovendien zullen ze worden ingevoerd met inachtneming van de afschrijvingstermijn van de huidige stalsystemen, aldus Verburg.

Verder wordt het konijnenwelzijn de komende jaren verbeterd via 'verrijkingsmateriaal' in de hokken, natuurlijk nestkastmateriaal en het gebruik (vanaf 2016) van een kunststof matje op de gaasbodem van de hokken om pootverwondingen te voorkomen.

De minister bekijkt de mogelijkheden om de sector in aanmerking te laten komen voor fiscale aftrek bij stalinnovaties, via de MIA- en Vamil-regeling.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.