Home

Achtergrond

'Veel problemen met elektronische I&R schapen'

Het zou allemaal gemakkelijker worden, maar de zaken zijn nog lang niet voor elkaar.

Schapenhouder en handelaar Klaas Gast ondervindt steeds meer hinder van de invoering van het elektronische identificatie en registratie (I&R) van schapen. Boven in de kop van Groningen, in Uithuizen, werkt Gast bij schapenbedrijf Knol. Ruim 3.000 schapen begrazen hier zo’n 30 kilometer Waddenzeedijk.

De schapenhouders ergeren zich aan de manier waarop elektronische I&R wordt ingevoerd en hoe problemen niet worden opgelost. Diverse keren is er al gebeld met Dienst Regelingen (DR). "DR wil wel helpen, maar weet vaak ook niet hoe", vertelt Gast. Daarbij wordt hij naar eigen zeggen vaak niet teruggebeld.

Het zijn volgens Gast vooral de kleine schapenhouders die de boel nog niet voor elkaar hebben. "Veel houders snappen nog niet wat ze moeten doen. Dit bemoeilijkt de handel enorm." Gast vreest dat veel houders hun toevlucht nemen tot het illegale handelscircuit. Als het niet kan zoals het moet, moet het maar zoals het werkt zouden veel houders volgens hem denken. DR zou er volgen hem goed aan doen de kleine houder opnieuw te informeren.

Of registreer je om te kunnen reageren.