Home

Achtergrond

Veehouder wil grond Amsterdam

De Amsterdamse melkveehouder Albertus Zaal in het Amsterdamse stadsdeel Nieuw-West meent door verjaring aanspraak te kunnen maken op enkele hectares gemeentegrond.

De veehouder heeft de grond al sinds begin jaren zeventig in gebruik, zonder dat sprake is van een gebruiksovereenkomst. Het geding tussen de gemeente en de melkveehouder komt mogelijk volgende maand tot een afronding. De Amsterdamse rechtbank heeft inmiddels meerdere keren naar de zaak gekeken, het laatst op 12 mei van dit jaar.

De grond is al sinds 1918 in gebruik bij de betrokken familie. Tot 1970 was er een pachtovereenkomst met de gemeente. De pacht is eind 1970 beëindigd, maar de grond bleef bij het bedrijf in gebruik. Het bedrijf kreeg destijds een vergoeding van de gemeente voor beëindiging van de pachtovereenkomst. De gemeente was toen al van plan op korte termijn een andere bestemming te geven aan de grond.

In 2008 wilde het stadsdeel in het gebied een volkstuinenpark en een recreatieterrein aanleggen. In een brief aan de veehouder meldde de gemeente dat een deel van de grond vrij van gebruik moest worden opgeleverd. De veehouder weigerde de grond af te geven. Hij stelt dat hij door verjaring eigenaar is geworden. Andere boeren in het gebied beroepen zich juist op het bestaan van een pachtovereenkomst, waardoor ze beschermd zouden zijn.

In de bodemprocedure heeft de rechter inmiddels vastgesteld dat er geen gebruiksovereenkomst is. Maar de veehouder moet nog wel aantonen dat hij de grond daadwerkelijk als eigenaar in gebruik had, in elk geval voor 20 juni 1988.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.