Home

Achtergrond 290 x bekeken

'Varkensstallen onverkoopbaar'

De Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) is bezorgd over de mogelijke verrommeling op het platteland. Leegstaande bedrijfsgebouwen van varkenshouders zullen in veel gevallen onverkoopbaar zijn.

Door de nieuwe welzijns- en milieueisen aan intensieve veehouderijbedrijven in 2013 zullen veel varkenshouders stoppen met hun bedrijf. ”Er wordt gesproken over functieverandering van oude agrarische gebouwen, maar in de praktijk komt hier weinig van terecht”, zegt Arjan van der Waaij van de NVM. ”Vaak zijn de stallen al afgeschreven en verouderd. Bovendien zijn de stallen vaak tientallen jaren in productie geweest. Het is dan erg lastig om de varkenslucht uit de stal te krijgen en er andere bedrijvigheid in te vestigen.”

De NVM voorziet dat de Rood voor Rood-regeling de beste oplossing is voor de verouderde bedrijfsgebouwen. ”Maar we zien ook dat de regeling door de economische crisis weinig succesvol is. De stallen worden wel gesloopt, maar de kavels die hiervoor terug gegeven worden, zijn heel moeilijk te verkopen”, aldus voorzitter Harry Boertjes van de vakgroep agrarisch vastgoed van de NVM.

De makelaars verwachten dat modernere varkensstallen op locaties waar uitbreidingsmogelijkheden zijn wél verkoopbaar zijn. ”We zien toch dat ondernemers in verband met de discussie over megastallen soms toch kiezen voor productie op meerdere locaties. Voorwaarde is wel dat iedere locatie kan uitbreiden”, aldus Boertjes.

Op dit moment is er weinig handel in varkensstallen en pluimveestallen. Er is sprake van een kopersmarkt. Kopers bepalen de prijs. Via directe contacten of via voerleveranciers vinden kopers en verkopers elkaar.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.