Home

Achtergrond 46 reacties

Van Drie wil geen lichte of magere kalveren meer

De veruit grootste kalverslachterij in Nederland verscherpt de eisen voor de nuchtere kalveren die ze aankoopt.

Kalverslachterij Van Drie accepteert geen kalveren meer van haar leveranciers die lichter zijn dan 36 kilo. Als ze zwaarder zijn wil Van Drie ze alleen als ze niet 'te mager' zijn. Ook wil de marktleider in kalfsvlees vanaf 2 augustus geen zwarte, gele of rode kleurlingkalveren meer ontvangen, omdat ze 'niet geschikt zijn voor de witvleesmesterij'. Dat schrijft de Van Drie Group in een brief aan haar leveranciers die is ondertekend door directeur Jan van Drie.

De reden voor de verscherpte eisen is het streven om de medicijnkosten en het uitval-percentage terug te brengen. Mochten leveranciers kalveren leveren die niet aan de eisen voldoen dan is van Drie 'genoodzaakt deze na 21 dagen weer op te laten halen' op kosten van de leverancier.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  boer

  CRV zal er blij mee zijn, op de goede koeien gesekst sperma en op de mindere een belg. misschien een deal gemaakt met j v 3??
  als ze voor de goede kalveren dan ook maar meer betalen, dan is er niks mis mee, alleen ik zie dat nog niet gebeuren.

 • no-profile-image

  willem

  Dit hele gedoe met van 3, de val van weyl, de val van de brada, de overname van alpuro door van 3, enz. met als resultaat slechtere prijzen voor je vee hebben we allemaal te danken aan minister Brinkhorst van landbouw ( D 66 ) die zonodig de veemarkt moest sluiten begin jaren negentig, als gevolg van MKZ. Er mocht geen insleep van ziekten meer plaats vinden en moest de markt maar dicht.
  MKZ is door onze eigen overheid vanuit Frankrijk hier naar toe gehaald door nalatige controle op ierse kalveren.
  Toen de markt werd gesloten heb ik tijdens een vergadering van LTO tegen
  Jos Roemaat gezegt dat dit een stomme
  zet zou zijn en het begin van slechte prijzen, de concurentie is immers weg.
  Ik werd uitgelachen door vele andere
  veehouders die ook aan wezig waren.

  Nu zie je het resultaat. Wie het laatst lacht lacht het best.

 • no-profile-image

  kostprijs verlagen

  Dat zeg ik vrije mester. Beter een gezond klein kalfje tezamen met de kleurlingen terplekke ff snel door de hakselaar dan deze te vervoeren…..

 • no-profile-image

  Maak 't

  Een licht kalfje hou je toch gewoon wat langer aan? Wordt vanzelf zwaarder.

 • no-profile-image

  gerrie

  De meeste boeren geven een kalf tegenwoordig gewoon mee. Echte ondernemers die kunnen onderhandelen is een uitstervend ras. En wat is er mis mee dat een kalf bij wijze van na 2 dagen het bedrijf verlaat? Die onzin over dierziekten is zo ie zo flauwekul. Het is makkelijker om achter over te leunen in deze monopoliepositie. Geef mij de tijd maar van de ambachtelijke slager die zelf nog slacht en dat de veehandelaren de deur plat liepen. Toen waren de prijzen ook veel beter dan tegenwoordig in deze papieren digitale formulierenmaatschappij met een hoop haantjes die veel kunnen lullen maar niet willen werken.

 • no-profile-image

  jan de koopman

  Ik begrijp de frustratie wel dat je voor 30 kg en lichter geen cent krijgt.Denk dat dit ook wel terecht is met dat gewicht mesten valt tegen.Veel mensen spugen nu op de van 3 groep,maar ik denk dat je blij moet zijn dat ze er zijn want anders hadden we hier geen mesterij waar moet je dan met de kalfjes heen gelijk afspuiten?

 • no-profile-image

  willem

  Dit is een waardeloze discussie, die gene die reageren zijn haast allemaal kalvermesters, Alles wat geweest is komt terug, zei ooit een kennis, dus mischien wel weer slachten als ze net geboren zijn, vroeger kreeg je èèn gulden voor een kalf van 1 dag oud.Kalvermesters waren er immers niet en aanhouden kon ook niet.

 • no-profile-image

  willem

  wij krijgen aljaren 30 euro per kalf alleen stierkalveren geen kleintjes geen vaarskalveren geen kleurtjes en geen kwaaltjes. moet je je zelf maar mee reden.Niet zeuren oplossing zoeken.

 • no-profile-image

  Piet Wisse

  Dat zijn effen gekleurde kalveren, bijvoorbeeld piemontese, maar ook effen roodbont. Deze kalveren hebben vaak problemen met drinken van melk. Ze drinken vaak verkeerd, zodat de melk in de pens komt. Of ze zijn zo eigenwijs dat ze helemaal niet drinken met alle gevolgen van dien. Ik heb ze ook niet graag en we geven handelaar die ze levert (bijv vDrie) ook op zn kop.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Die Jan van 3 begint behoorlijk arrogant te worden

 • no-profile-image

  geen boer

  Oei Wim je gaat nu wel op zere tenen staan denk ik. Maar inderdaad, wanneer je handel wilt doen dan moet je keuze hebben, en in de slacht- en kalverwereld is deze keuze er zorgvuldig, onder het mom van veterinaire hygiëne, uit-gepolitiseerd. Nee, zoals ik al eerder zei, diegene die hieraan pertinent niet mee wil doen heeft slechts het alternatief om gesexed sperma te gebruiken en fokvaarzen voor export te fokken. Anders gewoon niet bij nadenken en de kalfjes meegeven aan de handelaar/transporteur. In veel landen is het níet beter.

 • no-profile-image

  piet

  wei moet nu die gekleurde kalveren mesten en de kleinere kalveren die andere groepen zeker zoals pali group en die andere dan moeten hen als die kalveren vet zijn maar meer per kilo geslacht geven nu gaan ze het kapot maken in de kalverhouderrij wat ik je zeg

 • no-profile-image

  harry

  Je snapt het niet zo?
  Nou, het is een kwestie van fatsoen en je verantwoordelijkheid kennen en nemen als marktpartij waar niet zomaar iedereen omheen kan. Zonder fatsoen is het ook zeer interessant om landbouwproducten met exportsubsidie buiten de EU af te zetten. Dat deze goedkope producten de lokale landbouw elders voor de voeten zou kunnen lopen of kapot maakt is dan niet van belang. Zonder fatsoen loop je weg voor de gevolgen. In deze betreft dat het afmaken van gezonde nuka’s, lak hebben aan de passie van de melkveehouders met hun vee en de melkveehouderij negatieve pr bezorgen. Ja, ook LTO treft hier blaam. Enerzijds zeggen ze dat een goede pr van de landbouw onontbeerlijk is, anderzijds sturen ze aan op het direct doden van gezonde nuchtere kalfjes. Bah!

 • no-profile-image

  geen boer

  4 a 5 cent door vraag naar een product (poeder) dat wereldwijd te verkrijgen en goedkoop te transporteren is zal wat hoog ingeschat zijn, maar aan de andere kant, hoe meer vraag hoe beter. En het is zo dat de stierkalveren hier in ieder geval nog íets van waarde hebben, itt tot vele andere melkvee-landen. Gezien de monopoliepositie van v3 is voor de klagers m.i. het enige alternatief gesexed sperma en vrouwelijk fokvee verkopen voor export.

 • no-profile-image

  blijf liever

  Valt er nog wat te onderhandelen dan?
  Ik gaf vanmorgen een slachtkoe mee naar Vion, moet gewoon afwachten hoe die wordt geclaccificeerd en gewoon afwachten wat je beurt. Over 2 weken weet ik het, als de afrekening komt(valt altijd tegen). En een nuka? waar moet je heen? en waarover zou je kunnen onderhandelen? Over 5 euro? Kom op joh, zonde van je tijd. Iedereen die iets van ons afneemt, houdt z'n kosten er gewoon af en wij moeten afwachten wat we krijgen. Volgherns mij is het zo (maar ik ben maar een boerenlul hoor) dat van Drie de nukamarkt hier gewoon kan platleggen als ie wil. Als wij ons niet aanpassen (en dat doen we altijd op voorhand al) haalt ie ze gewoon vrachtwagens vol voor een prikkie uit het buitenland. Uiteraard zijn ze dan allemaal 2 weken oud, minimaal 37 kg zwaar en de zwaardere zeker niet te mager en wordt de reistijd stipt nageleefd. Snappen jullie waarom Neelie Kroes hier nooit iets over heeft gezegd? Nee beste mensen, in die kringen gunnen ze mekaar wel een plaats op de Quote 500. Wij boeren leven wat dat aangaat nog in de middeleeuwen. En dat blijft zo.

 • no-profile-image

  Joepi

  Wat voorn kalveren worden nu geweigerd? Jerseys Brown swiss ?? Wat zou er mis kunnen zijn met een brown swiss kalf voor de mesterij? Hebben juist meer vlees!!

 • no-profile-image

  gert

  dit krijg je door kartelvorming

 • no-profile-image

  Vrije mester

  Als vrije mester heb ik ook geen belang bij kalveren onder de 40 kg of kleurlingen. Van Drie levert mij nuchteren, maar als die te licht zouden zijn of teveel kleurlingen heeft, hoort hij dat wel. Hij stuurt ze ook niet, wrschlk zet hij die kalveren zelf op omdat ze niet te verhandelen zijn. / Verder over ethische grenzen, hoe ethisch is het om een kalf van <36 kg te vervoeren? En hoe ethisch is een kleurling die geen melk wil drinken in de witvleessector?

 • no-profile-image

  MEster

  Als je binnen 35 dagen je kalf niet op 38 kg krijgt, dan is het niet veel bijzonders, of je opfok is een drama. En die kleurlingen, waarom moet de 'passie voor de fokkerij' ten koste gaan van de resultaten in de mesterij? Is het dan geen ethiek meer? Dan pas je de fokkerij toch aan, als je zoveel om dat kalf geeft? Het is nl minder fijn voor zo'n kalf op een kalverhouderij.

 • no-profile-image

  willem

  Excuses, de MKZ was begin 2001

 • no-profile-image

  Lebkalf

  Hele discussie om een paar tientjes, wees nog maar blij met Van Drie. Volgende discussie kon nog wel eens uit de maatschappij komen dat de kalveren net als biggen minimaal drie weken bij de moeder moeten zogen. Wie wil ze dan nog ontvangen ?

 • no-profile-image

  Grote kalverhandelaar

  v. Drie krijg gewoon te veel macht dat is het hele verhaal hij zegt wat ie wil hebben en bepaalt dan de prijs [slimme jongen] ik bracht eerst ook nukas bij v. Drie maar hij gaf mij ook te weinig vond ik en ben nu al een tijd bij een ander en krijgt nu ook meer ! Namelijk de Pali-Group . De Pali is wel kleiner maar je bent er beter dan bij v. Drie en die meneer Swinkels [directeur bij v. Drie] mag je van mij ook ver weg stoppen . v. Drie moet niet te veel babbels hebben maar ja dat is de macht van een grote firma ! je moet voor de kleine strijden die moeten ook blijven bestaan ! Als ik weer nukas naar v. Drie zou brengen dan raak ik klanten kwijt .

 • no-profile-image

  harry

  Als de kalfjes ouder zijn dan 35 dagen wil de mester deze ook niet meer. Daarbij heeft dat voor de kleurlingen ook geen zin. De kleur wordt er niet anders van.

 • no-profile-image

  J

  Melkveehouders geen Brown Swiss meer insemineren, worden straks onverkoopbaar.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Mmmm, als de kalversector goed zou zijn voor 4 à 5 cent per liter, dan is de tijd rijp om de koppen eens bij elkaar te steken met enkele collegae. Ik kan dit momenteel met afleveren aan de coöperatie niet verdienen en op trammelant met afleveren van kalveren zit ik niet te wachten. En van Drie zorgt er wel voor dat de prijs aan de afzetkant op peil blijft en er marge blijft. En dáár wil ook ik een eerlijk deel van.

 • no-profile-image

  Boer

  Als je gaat onderhandelen met de koopman, begint hij gewoon met een hele laag prijs. En dan laat ie je een poosje zeuren en doet hij er 10 euro bij. Krijg je wel 5 minder dan je buurman, maar dat zijn gewoon onderhandelingskosten. Iedereen tevreden.

 • no-profile-image

  henk

  lichte kalveren is opzich niets mis mee maar kruisling en anders gekleurde kalveren willen niet of slecht uit een emmer drinken ,als de heren koeien boeren dat de kalveren eens leren, in plaats van een speenemmer in het hok en verder moet hij zich maar redden, dan krijgt hij ook een bevleesd kalf dat zwaar genoeg is en genoeg opbrengt.de 10 dagen regeling was al een uitkomst waar men ook aan moest wennen en scheelt veel uitval.je bent als mester niet klaar als je een vrachtauto met zulke kalveren in je stal krijgt

 • no-profile-image

  gli

  Laat van Drie maar weer gaan monsteren!!
  Hier kun je weer zien wat marktwerking en globalisering doet!!!!

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Ik wil ze dat best leren Henk, als ze dan ook maar € 200,- per stuk op brengen

 • no-profile-image

  willem

  Het voordeligste is, en daar draait het om, Wanneer en klein kalfje is geboren, direct de dieren arts bellen en eutenasie.
  De schuld ligt bij van Drie.

 • no-profile-image

  willem

  Beste Jantje, u heeft gelijk, als er maar voor de zware kalveren beter betaald wordt dan. Maar deze aktie kan alleen een monopolist doordrukken, dat weet u ook. Overigens worden er in Nederland echt geen kalveren afgemaakt, zoals in Groot Brittanië, dan kom je hier in de krant. En terrecht.

 • no-profile-image

  Hans van Boven

  Wat een blaaskaak , die Van Drie

  Lijkt wel een dictator.
  Ga dan naar een ander land Van Drie

  Je bent een arrogante kwal

 • no-profile-image

  kostprijs verlagen

  Oké, dan maar samen met de kuikens door de hakselaar.

 • no-profile-image

  Jantje

  De positie van V3 wil ik niet goed praten, maar je kunt beter een stierkalf weggeven dan dat V3 verdwijnt uit NL. Door het zuivelrijke voerpakket is de kalversector wel goed voor ongeveer 4 tot 5 cent extra per liter melk. Die 4 tot 5 cent kan melkveehoudend NL niet missen!

 • no-profile-image

  w

  het word zo wel heel eenvoudig om kalvermester te zijn. je accepteert gewoon geen kneuskalveren. goed georganiseerd de kalversector.

 • no-profile-image

  Kritische Lezer

  Oké, bedankt.

 • no-profile-image

  harry

  Ben er nu helemaal klaar mee. Heb ruim 20 jaar de stierkalfjes netjes uit een emmer leren drinken omdat ik de kalvermester als collega zag. Deze gunde ik niet de trammelant om de kalfjes op latere leeftijd te moeten leren drinken uit een bakje of trog. Immers, wat u niet wilt dat u geschiedt doe dat ook een ander niet. De liefde moet echter van twee kanten komen. Boeren wordt echter zo de liefde ontnomen. Verplicht ondernemen kent geen ethiek.

  Vanaf heden de stierkalfjes hier dus aan de speenemmer.

 • no-profile-image

  Jantje

  Melkveehoudend Nederland wordt eens wakker! Dat V3 niet de rommel van een ander wil en alleen "goede" kalveren wil kopen is toch logisch. Als je voor de mengwagen een trekker moet hebben van 100 pk, dan koop je toch ook geen Belarus van 60 pk.

 • no-profile-image

  wim

  Grote kalverhandelaar is het geen optie om zelf deze kalveren te ontvangen, en deze zelf te verhandelen,in het buitenland zijn nog wel bedrijven te vinden die wat met deze dieren kunnen.
  Dan kun je je zelf ook weer handelaar noemen want als ik je reactie zo lees ben je ook gewoon vervoeder van kalveren.
  Je schopt nu tegen van drie aan, maar hebt er wel aan mee gewerkt dat hij nu deze macht heeft.
  En als de pali de poorten sluit waar ga je dan met de beesten van je klanten heen?

 • no-profile-image

  Vrije mester

  Je moet nogal wat kalveren ontvangen om een uniforme koppel te leveren aan de kalverhouder. Daarom is zelfs een grote kalverhandelaar, die van enkele andere handelaren ontvangt, al snel te klein. In de nuka wereld is er echter genoeg keuze in tussenhandelaren. Dat is niet alleen vDrie, maar ook Pali en een aantal grote oa in Brabant en Friesland en op de Veluwe. Er is gewoon geen ruimte voor een hogere prijs. Er is ook een hele poos geweest dat de kalveren in Nederland vele tientjes duurder waren dan in Frankrijk. Maar door de blauwtong was er geen vervoer mogelijk. Oftewel, dikke mazzel voor de melkveehouders hier.

 • no-profile-image

  piet

  zie je het het begint al heb ik altijd gedacht het is uit gekomen nu hebben ze het voor het zeggen hun bepalen de wetten nu wat te doen met de kalveren en vetten kalveren de prijzen nu pakken hun de goede kalveren en de andere groepen krijgen de slechte kalveren nu gaan ze de markt kapot maken nu gaan ze het voor de andere kapot maken

 • no-profile-image

  piet

  sorry hier ben ik weer ik heb wel een oplossing voor die kleineren en geklerende kalveren die moeten jullie op een goede kalverhouder zetten de mester meer voergeld geven de kalveren langer later staan bijvoorbeeld 34 weken en andermelk poeder waar meer voerinzit vitamine en zo en extra ijzer en de kalveren mais en gehaksel stro en extra goede brok erbij mengen dan komt het wel goed dan hebben die andere zoals de pali group ook weer allemaal de goed kalveren op hen kalverhouders gewoon de mesters die kleinere kalveren mesten andere poeder en andere goedebrok en mais en gehaksel bij voeren en lagene later staandie kalveren zo.n 34a35 weken dan wegen ze ook weer zo.n 280a 290 kg ik hoop dat jullie het zo gaan doen ik ben niet boos dit is wel een oplossing ik hoop dat jullie er iets aangaan doen

 • no-profile-image

  Mester

  Als jij ze 200 euro waard vindt, Melkveehouder, dan ga je toch lekker zelf mesten? Heb je de eerste 50 euro winst al te pakken...

 • no-profile-image

  Mester

  Netjes Harry, dat hebben we graag, dat ze uit een emmer kunnen drinken. Maar ik snap het probleem niet zo, te kleine kalfjes zijn te zwak voor de mesterij. Kleurlingen wordt nooit wat. Dan kunnen we toch niet verplicht zijn om dat vee te kopen. Ik heb op het moment twee kleurlingen in de stal staan. Allebei horen ze bij de kleinste 10%. Ik verlies er alleen maar op.

 • no-profile-image

  Maak 't

  Ervaring met kleurlingen heb ik niet, maar een te licht kalfje heeft meestal maar een week extra nodig. 35 dagen vind ik veel.

 • no-profile-image

  Kritische Lezer

  Ik ben niet zo thuis in de kalversector. Kan iemand mij vertellen wat in dit verband kleurlingen zijn?

Laad alle reacties (42)

Of registreer je om te kunnen reageren.