Home

Achtergrond 168 x bekeken 1 reactie

VVD'er: niet te veel vrije kwesties kabinet

Een nieuw kabinet kan zich niet veroorloven om op te veel terreinen geen bindende afspraken te maken. Te veel zogenoemde 'vrije kwesties' is ,,de bijl aan de wortel van het kabinet''. Dat zei VVD'er Henry Meijdam, voorzitter van de Kamercentrales van de VVD, het regionale vertegenwoordigingsorgaan, vandaag in het radioprogramma Tros Kamerbreed.

De informateurs Jacques Wallage en Uri Rosenthal pleitten er eerder voor dat de partijen die onderhandelen over een paars-pluskabinet vrije kwesties moeten benoemen. Dat zijn politieke thema's die buiten het regeerakkoord vallen en waarmee de partijen de boer op kunnen om binnen de Kamer meerderheden te zoeken. Zo wordt de rol van het parlement groter.

Volgens Meijdam kun je je dat in een hoogconjunctuur misschien veroorloven, maar is daar nu geen sprake van. ,,Nu moet je op hoofdpunten weten wat je van een kabinet verwachten kan.''

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    Han

    Volgens mijn bescheiden mening, Regeert de regering en controleert het parlement (Twede Kamer). Het begint er steeds meer op te lijken dat de Tweede Kamer regeert en de regering uitvoert wat de Kamer wil. Onze Tweede Kamer is een controle instituut en geen regeer instituut, zij kan e regering terug fluiten en aangeven hoe ze denkt dat het moet. Nu geeft deKamer aan en de Ministers voeren uit. De omgekeerde wereld.

Of registreer je om te kunnen reageren.