Home

Achtergrond

VVD, PVV en CDA praten vandaag verder

VVD-leider Mark Rutte, PVV-leider Geert Wilders en CDA-fractievoorzitter Maxime Verhagen praten vandaag informeel verder over de vraag of ze samen een rechts kabinet kunnen vormen.

Dat hebben ingewijden rond de gesprekken gemeld. Zowel maandag als gisteren spraken de drie al urenlang op een geheime locatie met elkaar.

Een rechts kabinet is de grote wens van zowel Rutte als Wilders, maar het CDA hield in de periode na de verkiezingen telkens de boot af. Verhagen vond dat Rutte en Wilders het eerst maar eens op hoofdlijnen onderling eens moesten worden. Bovendien wilde hij dat Wilders een aantal punten zou laten vallen die volgens het CDA niet stroken met de rechtsstaat. Verhagen doelde daarmee op de kopvoddentaks, etnische registratie en een voorstel voor het verbieden van de Koran.

Nadat onderhandelingen over een paars-pluskabinet van VVD, PvdA, GroenLinks en D66 vorige week waren mislukt, kreeg informateur en oud-CDA-premier Ruud Lubbers Verhagen zo ver om toch, zij het informeel, met Rutte en Wilders om de tafel te gaan. De CDA-fractie stemde daar afgelopen weekend mee in, ook al heeft Wilders zijn omstreden standpunten nog niet laten vallen.

Die informele gesprekken duren nu inmiddels al twee dagen en zullen ook woensdag nog verder gaan. Lubbers houdt zich er als informateur buiten om zo de informele status van de besprekingen overeind te houden.

Maar duidelijk is wel dat de drie serieus met elkaar aan de slag zijn. En daarbij willen ze niet worden gestoord. De gesprekken hadden tot nog toe op een geheime locatie plaats en mededelingen werden er totaal niet gedaan. Alleen Rutte zei er dinsdag wat over, voor radio 538. Hij legde uit dat de radiostilte is afgesproken omdat in de media "elk snippertje nieuws wordt''. Na afloop van hun ontmoeting dinsdag gaf niemand commentaar.

Informateur Lubbers wacht ondertussen de uitkomsten af. Hij wil koningin Beatrix zo snel mogelijk laten weten of het kansvol is om daadwerkelijk over een rechts kabinet van VVD, PVV en CDA of een minderheidskabinet met twee van die drie partijen te gaan onderhandelen. Mocht dat definitief onmogelijk blijken, dan moet het staatshoofd besluiten over een nieuwe fase in de kabinetsformatie die eind deze week de achtste week ingaat.

In dat geval wordt het voor de 43-jarige Rutte moeilijk om nog de jongste premier uit de Nederlandse geschiedenis te worden. Om dat te halen, moet hij uiterlijk vrijdag 13 augustus op het bordes staan naast koningin Beatrix. Dan verslaat hij degene die op dit moment nog de jongste premier ooit in Nederland is: de huidige informateur Ruud Lubbers.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.