Home

Achtergrond 3 reacties

VTA verhoogt aardappelprijs met 4 euro

De Verenigde Telers Akkerbouw (VTA) heeft de notering voor fritesaardappelen vandaag met 4 euro verhoogd naar 13 tot 15 euro per 100 kilo.

Zo’n sterke stijging van de aardappelprijs in één week komt niet vaak voor.

De verwerkende industrie vraagt veel aardappelen, zegt Meeuw de Bruijne, voorzitter van de handelscommissie van de VTA. "Er zijn deze week veel transacties geweest. De fritesfabrieken hebben aardappelen nodig, omdat de oogst van de vroege aardappelen later is dan in andere jaren. Bovendien groeien de aardappelen nauwelijks door het hete weer. Dat betekent dat de fabrieken langer met de oude oogst moeten doen."

Ook andere marktdeskundigen verwachten dat de prijs van de oude aardappeloogst hoog blijft. Er is geen begrip voor de aardappelnotering van de Belgische aardappelorganisatie Belgapom, die vandaag op 10 euro per 100 kilo werd gezet. De Bruijne: "De Belgische industrie kan geen aardappelen in Nederland kopen onder de €14,50 af boerderij."

Laatste reacties

 • no-profile-image

  boer

  Belgisch notering klopt al weken niet. Zojuist € 18,- geboden.

 • no-profile-image

  Romain Cools

  De critici t.o.v. de Belgapomnotering moeten de laatste notering van de lopende seizoen volledig lezen. Vooreerst waren er nog bijzonder weinig transacties. Bovendien is de kwaliteit van de laatste partijen zeer sterk uiteenlopend en dat geldt evenzeer voor de prijsvork. Vandaar ook dat de Belgapom prijzencommissie erop wijst in haar notering dat de prijzen van de laatste loten onderhevig zijn aan de marktstemming, gekoppeld aan de weersomstandigheden.
  Het verkochte volume is echter te beperkt om nog een sectorale notering te verantwoorden.
  Tot slot heeft de Belgapomnotering enkel betrekking op de aankopen in België.

  Romain COOLS
  Belgapom

 • no-profile-image

  polderboer

  Mijnheer Cools !
  U toont aan wat menigeen al gruime tijd denkt: Belgapom is niet serieus te nemen , en dient te verdwijnen uit de cashsettlement. Als er onvoldoende verhandeld wordt kan men niet noteren , en als afgeweken wordt van de kwaliteitscriteria komt er geen geldige prijs op papier. De consequentie van uw redenatie is : 3 euro noteren als er voornamelijk voer wordt verhandeld en 18 euro noteren als er bruikbare frites-aardappelen worden verhandeld. Kolder!!

Of registreer je om te kunnen reageren.