Home

Achtergrond

VN verklaren water tot mensenrecht

De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties heeft het recht op schoon water in de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens (UVRM) opgenomen.

De door Bolivia ingediende resolutie werd met grote meerderheid aangenomen. Van de 192 lidstaten stemden 122 landen voor en geen enkel land tegen. 41 lidstaten, waaronder de VS, onthielden zich van stemming. De overige landen stemden niet of waren niet aanwezig, waaronder Oezbekistan dat in conflict is met Tadzjikistan over water.

De universele verklaring is niet bindend, waardoor de resolutie geen recht op schoon drinkwater in de zin van internationaal recht betekent. Als onderdeel van de UVRM heeft het wel een grote politieke betekenis. De rechten van de mens zijn in de loop der jaren norm geworden in een groot deel van de wereld, maar schendingen gebeuren dagelijks en op veel plaatsen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.