Home

Achtergrond 6 reacties

Tweede Kamer voor verruiming stikstofgebruiksnorm zaaiuien

De Tweede Kamer heeft een motie aangenomen die pleit voor het verruimen van de stikstofgebruiksnorm voor zaaiuien tot 170 kilo per hectare.

De motie was ingediend door het CDA en de VVD. Naast het CDA en de VVD stemden SGP en de PVV voor.

Het ministerie van landbouw verruimde eerder de stikstofnorm van 120 naar 145 kilo. Een verdere verruiming vond minister Gerda Verburg niet nodig, omdat een mestgift van 145 kilo bijna net zoveel zou opleveren als een gift van 170 kilo.

Tweede Kamerleden Ger Koopmans (CDA) en Janneke Snijder (VVD) brachten echter een meerjarig onderzoek in van Praktijkonderzoek Plant en Omgeving, onderdeel van Wageningen Universiteit. Die concludeert dat zaaiuien een bemestingsadvies hebben van 175 kilo.

Ruimte voor uitmiddeling tussen gewassen hebben boeren niet meer, aldus de indienende partijen, omdat over de gehele linie de normen van akkerbouwgewassen op klein de laatste jaren zijn gedaald. Eerder werd een soortgelijke motie verworpen.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  on

  je houdt het toch niet voor mogelijk dat een stel van die onnozelaars zich buit over de stikstofgift op gerst, dan moet je echt helemaal niks meer te doen hebben lijkt me

 • no-profile-image

  vakantieui

  wat een misplaatste opmerking van jou on, barleycity om dat te zeggen. Het is belachelijk dat het nodig is dat dergelijke moties moeten worden ingediend maar mevr. Verburg moet worden gecorrigeerd op foute beslissingen en mevr. Snijder heeft dat perfect gedaan. Dank u wel mevr. Snijder.

 • no-profile-image

  Leen

  Ze bepalen al welke trekker je koopt (vamil), hoeveel kunstmest je strooit, hoever je met je machines van de kant moet blijven. Noem je dit nog zelfstandig ondernemerschap?

 • no-profile-image

  struikrover

  Ja kijk Leen , in Nederland hebben de boeren hier zelf voor gekozen door zich te organiseren in allerlei CDA achtige clubs. Ze steken vrijwillig hun kop in de strop die daarna door enkele onbenullen dichtgetrokken wordt.

 • no-profile-image

  melkveehoudertje

  Er zijn nog heeeel veeel gewassen die een hoger bemestingsadvies hebben dan dat we mogen bemesten. Het gevolg is dat we ziekte gevoeligere gewassen krijgen en daarop dus meer moeten doen aan gewasbescherming. Kijk alleen al naar de mais, je kunt aan de percelen die volgens bemestingsadvies zijn bemest zien dat de beginontwikkeling veel beter is en dus is er minder gewasbeschermingsmiddel nodig om de percelen onkruidvrij te laten. Ook komt er steeds minder voedingswaarde in de voeders en dit zorgt voor extra krachtvoeder om de koeien gezond hun goede melkgift te laten produceren! Maar in Nederland komen ze daar over 10 jaar pas achter en dan kan het worden aangepast! Het grootste probleem in Nederland is dat we teveel ambtenaren hebben die allemaal slim willen zijn!!!

 • no-profile-image

  Kritische Lezer

  En hoe slim zijn boeren zelf dan? Ze slikken ook werkelijk alles. En maar dom achter de LTO aanlopen, die al net zo slim is als die ambtenaren.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.