Home

Achtergrond 216 x bekeken

Tulpenprijzen gestegen, lelies onder druk

De relatieve schaarste in het tulpenaanbod doet de markt goed. Het aanbod op de bloemenveilingen halveerde voor de tweede achtereenvolgende week.

Daarmee ligt de aanvoer, 650.000 stuks, 40 procent onder dat van vorig jaar. De prijzen stegen ruim vijf cent naar € 0,17 gemiddeld. Dat is 3 cent beter dan vorig jaar in overigens net zo’n snikhete week als afgelopen week.

Bij de lelies kwamen de gemiddelde prijzen onder die van vorig jaar. Toen werd een dieptepunt gerealiseerd. Het mooie prijsherstel van de eerste 6 maanden kalft zo weer hard af. In de kou groeit het gewas wel maar stond de rijping nagenoeg stil. Die barstte nu echter los met een fikse aanvoergroei tot gevolg.

Van de hoofdgroepen Aziaten, Orientals en LA-hybriden lag de aanvoer ten opzichte van een week eerder op respectievelijk 49 procent, 10 procent en 9 procent. Gekoppeld aan de druk op de vraag door het hete weer in de belangrijkste afzetgebieden kwamen de prijzen onder druk. Die kwamen, voor de genoemde hoofdgroepen gemiddeld genomen ruim tien cent per steel goedkoper uit op resp. 0,19; 0,38 en 0,21. Een prijsniveau dat over de gehele linie 2 cent lager ligt dan vorig jaar.

Bij de Longiflorums is het een ander verhaal. Daar doet de schaarste zijn werk. Het aanbod lag 7 procent lager en ondanks dat de gemiddelde prijs wel wat moest inleveren, kwam deze uit op € 0,32. Dat is vijf cent minder dan een week eerder maar een dubbeltje beter dan vorig jaar bij 35 procent minder aanvoer.

Arie in t Veld

Of registreer je om te kunnen reageren.