Home

Achtergrond 198 x bekeken

Tuinders vast voor fraude

Justitie heeft Limburgse en Noord-Brabantse tuinders aangehouden op verdenking van witwassen, valsheid in geschrifte en deelname aan een criminele organisatie.

Volgens justitie hebben de tuinders samen met een bemiddelaar een schijnconstructie opgezet, waarbij het gewas voor de oogst is verkocht. Daarbij is volgens justitie voor enkele tientallen miljoenen euro’s weggesluisd. In totaal zijn negen mensen aangehouden.

De tuinders werkten samen met een in België woonachtige Nederlandse bemiddelaar, die eerder met de Nederlandse justitie in aanraking is geweest. Ook daarbij ging het om het verhandelen van de oogst aan buitenlandse afnemers. Het functioneel parket van het ministerie van justitie stelt dat het gaat om grote tuinders met onder meer aardbeien, frambozen, asperges en champignons.

Het OM stelt dat de oogst op papier is verkocht, maar dat die constructie alleen gebruikt is om onder meer de fiscus te ontduiken. Feitelijk zouden de gewassen voor risico en rekening van de tuinders geteeld, geoogst en geleverd zijn aan de veiling.

De aanhoudingen zijn verricht in Beek, Veghel, Aarle-Rixtel, Lierop, Hernen, Milheeze, Nuenen en Kelpen-Oler. Justitie heeft onder meer administratie, computers, auto’s en een vliegtuig in beslag genomen. Volgens justitie is het onderzoek begonnen nadat bleek dat de tuinders gebruik maakten van auto’s met Luxemburgse kentekens.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.