Home

Achtergrond 201 x bekeken

Tuinbouw in Limburg maakt balans op na windhoos

Interpolis houdt er rekening mee dat de totale schadepost van het noodweer bij zijn klanten oploopt tot meer dan 40 miljoen euro.

De verzekeraar heeft circa 3.000 meldingen binnengekregen.

De agrarische sector blijkt zwaar getroffen, vooral in Noord- en Midden-Limburg. Bijna 1.400 meldingen zijn afkomstig uit dit gebied. De Limburgse bond LLTB maakt zich grote zorgen.

Wijnen Paprika’s uit Egchel bij Helden is een van de zwaar getroffen bedrijven. Volgens Julian Santegoeds, een van de drie directeuren van Wijnen Paprika’s, blies de wind dwars door een van de kassen. De zijgevel is weggeblazen. Zeven hectare gewas is opgegeven. ”We nemen geen enkel risico. We willen voorkomen dat onze afnemers glassplinters in onze paprika’s aantreffen. Daarom ruimen we een grotere oppervlakte gewas dan eigenlijk noodzakelijk is”, zegt hij.

Hij gaat er vooralsnog vanuit dat zijn bedrijf goed verzekerd is. ”Maar dat kunnen we eigenlijk pas over een half jaar zeggen, als precies duidelijk is wat de totale schade is en welk bedrag de verzekeringsmaatschappij uitbetaalt.”

De LLTB maakt zich zorgen over de gevolgen voor boeren en tuinders. Totaal zijn honderden bedrijven getroffen, waarvan enkele tientallen glastuinbouwbedrijven.

Gisteren bleek dat ook een aantal fruittelers zwaar getroffen is. ”In de buurt van Roermond zijn veel fruitbomen omgegaan. Halve boomgaarden zijn in paar seconden verloren gegaan. Ik heb betonnen palen gezien die waren afgebroken”, aldus woordvoerder Herman Mertens van de LLTB.

Of registreer je om te kunnen reageren.