Home

Achtergrond 333 x bekeken

Trekkerverkopen lopen 25,5 procent achter

Het aantal afgeleverde trekkers is in 2010 tot en met mei 25,5 procent gedaald ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder.

In totaal verwisselden 1183 machines van eigenaar. Dat meldt de Federatie Agrotechniek, die herstel van de markt pas in 2011 verwacht.

Waar in januari 38 procent minder machines zijn afgeleverd ten opzichte van een jaar eerder, liep de sector in april 17 procent achter. Aan een voorspelling over het tweede halfjaar wil beleidsmedewerker Theo Vulink van de Federatie niet. “Daarvoor is de markt te grillit.”

Feit is volgens Vulink dat de vraaguitval met name in de melkveehouderij zit. "Veehouders zijn eenvoudigweg minder bekend met fluctuaties en reageren daarom heftig." Als ze nog wel willen investeren, houdt de bank de veehouders vaak tegen. "Banken eisen dat veehouders een financiële buffer opbouwen."

Het sentiment was op de Agritechnica-beurs in november nog een stuk positiever, weet Vulink. “Zoals heht er nu naar uitziet kan de sector pas volgend jaar rekenen op een aantrekkende markt. Daarbij wordt uitgegaan van het niveau van een normaal jaar, dus niet de topjaren 2007 en 2008, maar 2006.” In 2006 zijn ruim 4000 trekkers afgeleverd.

De cijfers van de specifieke trekkermerken worden altijd met een vertraging van een jaar bekendgemaakt. Uit de laatste cijfers blijkt dat tot en met mei 2009 slechts 75 Deutz-Fahr-machines zijn afgeleverd, tegen 173 in 2008. John Deere zag het aantal afgeleverde machines 37 procent dalen tot 312 stuks, waarmee het merk nog steeds marktleider is.

Zowel Zetor als Valtra verloren ook meer dan de markt, 40 procent, terwijl de kleinste daling zichtbaar was bij Case-IH, 137 machines afleverde, 13 procent minder dan een jaar eerder.

Of registreer je om te kunnen reageren.