Home

Achtergrond 186 x bekeken

Trekkerverkoop ligt kwart lager dan in 2009

Het aantal afgeleverde trekkers is in 2010 tot en met mei een kwart gedaald ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder.

In totaal verwisselden 1.183 machines van eigenaar. Dat meldt de Federatie Agrotechniek, die herstel van de markt pas in 2011 verwacht.

Waar in januari 38 procent minder machines zijn afgeleverd ten opzichte van een jaar eerder, liep de sector in april 17 procent achter. Beleidsmedewerker Theo Vulink van de federatie waagt zich niet aan een voorspelling over het tweede halfjaar.

Feit is volgens Vulink dat de vraaguitval met name in de melkveehouderij zit. ”Veehouders zijn minder bekend met fluctuaties en reageren daarom heftig.” Als ze nog wel willen investeren, houdt de bank de veehouders vaak tegen. ”Banken eisen dat veehouders een financiële buffer opbouwen”, zegt hij.

Het sentiment was op de Agritechnica-beurs in november nog een stuk positiever, weet Vulink. ”Zoals het er nu naar uitziet kan de sector pas volgend jaar rekenen op een aantrekkende markt. Daarbij wordt uitgegaan van het niveau van een normaal jaar, dus niet de topjaren 2007 en 2008, maar 2006.” In 2006 zijn ruim 4.000 trekkers afgeleverd.

De cijfers van de merken worden altijd met een vertraging van een jaar bekendgemaakt. Tot en met mei 2009 zijn 75 Deutz-Fahr-machines afgeleverd, tegen 173 in 2008. John Deere zag het aantal afgeleverde machines 37 procent dalen tot 312 stuks, waarmee het merk nog steeds marktleider is.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.