Home

Achtergrond 189 x bekeken

Trafigura veroordeeld voor afvaltransport

De rechtbank in Amsterdam heeft het oliebedrijf hiervoor vandaag bestraft met een boete van 1 miljoen euro.

Trafigura kreeg de straf ook omdat het bedrijf het schadelijke karakter van het scheepsafval heeft verzwegen bij aanbieding aan afvalverwerker Amsterdam Port Services (APS). Het bedrijf kondigde aan in hoger beroep te gaan.

De slops, afval ontstaan uit wassing van een lading nafta met caustic soda, waren aan boord van de Probo Koala, die eind juni 2006 aanlegde in Amsterdam om het afval te lossen. Tijdens het overpompen kwam een vreselijke stank vrij, waarop APS besloot te stoppen. Door de chemische samenstelling van het afval zouden inname en verwerking veel duurder uitvallen. Trafigura ging daarmee niet akkoord.

Nadat APS van de gemeente toestemming had gekregen het afval terug te pompen, zette het schip koers naar Estland en daarna naar West-Afrika, waar werd gepoogd de slops af te geven. In Ivoorkust vond de Probo Koala een verwerker die ze goedkoop wilde innemen. Het werd in en rond de stad Abidjan op diverse plekken gedumpt.

Trafigura, volgens de rechtbank een van de grootste oliebedrijven ter wereld, heeft altijd tegengesproken dat het afval schadelijk was voor de gezondheid. De Ivoriaanse autoriteiten zeggen echter dat tienduizenden mensen gezondheidsklachten hebben gekregen doordat het afval in de open lucht werd gedumpt. Er zouden volgens Ivoorkust zestien personen aan zijn overleden. Volgens Trafigura is hiervoor geen bewijs.

De zaak in Amsterdam ging niet over de gebeurtenissen in Ivoorkust, maar de rechtbank heeft ze ook niet helemaal buiten beschouwing gelaten, omdat ze in het verlengde liggen van de Amsterdamse kwestie. Trafigura heeft zelf besloten het scheepsafval tegen een veel lagere prijs in Ivoorkust achter te laten, zonder dat het zich er van had vergewist dat het op een juiste manier verwerkt zou worden, aldus de rechtbank.

Naeem A.

Behalve het bedrijf heeft de rechtbank ook chemicus Naeem A. veroordeeld. Hij moet een boete betalen van 25.000 euro omdat onder zijn leiding het schadelijke afval in Amsterdam werd afgeleverd terwijl de ware aard ervan werd verzwegen. Ook legden de rechters hem een voorwaardelijke gevangenisstraf van een half jaar met een proeftijd van twee jaar op. Kapitein Sergiy C. van de Probo Koala kreeg vijf maanden voorwaardelijk omdat hij medepleger was van deze feiten.

APS en zijn directeur Evert U. hebben met het terugpompen van het afval naar het schip de milieuwetgeving overtreden, maar krijgen daarvoor geen straf. De gemeente had hen daarvoor immers toestemming gegeven, aldus de rechtbank. Het OM is in de zaak tegen de gemeente Amsterdam niet-ontvankelijk verklaard. Het was een typische bestuurstaak van de gemeente om de toestemming voor terugpompen te verlenen en dat geniet daarom strafrechtelijke immuniteit.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.