Home

Achtergrond

Toeristen gaven fors minder uit in Nederland

Zowel Nederlandse als buitenlandse toeristen hebben het afgelopen jaar minder geld uitgegeven in Nederland.

In 2009 spendeerden zij gezamenlijk 35,2 miljard euro. Dat is een daling van 3,8 procent vergeleken met 2008, zo meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag. Gecorrigeerd voor prijsveranderingen daalden de uitgaven zelfs met 4,7 procent.

Toeristen gaven vooral minder uit aan vervoer en dan met name aan vliegtickets. "Niet alleen daalden de prijzen van vliegtickets sterk, ook werden er minder tickets verkocht'', aldus het CBS. Aan vervoer werd vorig jaar in totaal 5,1 miljard euro uitgegeven, een daling van 9,3 procent vergeleken met een jaar eerder. Aangepast voor prijsveranderingen daalde de uitgaven minder hard, met 4,1 procent.

Als gevolg van de economische crisis gingen Nederlanders minder vaak, korter en dichterbij huis op vakantie, stelt het CBS. Daardoor werd vaker de auto gepakt in plaats van het vliegtuig. Ook bevestigt het CBS dat Nederlanders als ze vlogen, regelmatig kozen voor een luchthaven net over de grens. "Luchthavens in Duitsland en België zagen het aantal Nederlandse passagiers toenemen.'' Het CBS wijt dat aan de invoering van de vliegtaks.

De horeca leed ook onder de terughoudende toerist. Wanneer prijsstijgingen buiten beschouwing worden gelaten, daalde de uitgaven in de horeca op jaarbasis met 6,7 procent. Ook werd minder geld uitgegeven aan caravans, kampeerspullen en sportartikelen.

De enigen die profiteerden van het feit dat we dichter bij huis bleven, zijn zoals het CBS dat noemt, culturele diensten en overige recreatie. Ofwel musea en attractieparken.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.