Home

Achtergrond 222 x bekeken

Tijd voor de goodwill-oogst

Natuurgeweld ten spijt, de zomer is toch vooral oogsttijd. in meerdere opzichten.

Natuurgeweld beheerst het agrarische nieuws deze zomer. Eerst was het te koud, toen al snel te heet en vooral: te droog. Vorige week kwamen daar ongekende stormen bij met als gevolg miljoenenschade aan gewassen en gebouwen en zelfs een dodelijk slachtoffer op een boerencamping. En het is nog maar juli, wie weet wat er nog komt aan windhozen, plensbuien en ander onheil...

Je zou er somber van worden. Maar dat hoeft gelukkig niet, want er is ook heel veel positiefs te melden. Uitgezonderd de calamiteiten hebben de gewassen zich over het algemeen goed aangepast aan de omstandigheden. Ze staan weliswaar droog, maar de ziektedruk is laag. De mais staat niet zo best, maar die heeft in het verleden enorme veerkracht getoond.

Ideaal lijkt het allemaal niet, toch zal ook deze zomer weer oogsttijd zijn. Die oogst geldt niet alleen het gewas. De zomer is ook de tijd waarin talloze boeren bewust dan wel onbewust werken aan hun pr. Het platteland bruist van de activiteiten, ieder jaar weer. Van paardrijwedstrijden tot trekkertrek, van dorpsfeesten tot megapopfestivals, van sportevenementen tot opera’s, alles gebeurt er. Zonder medewerking van de grondeigenaren was dat allemaal niet mogelijk. Honderdduizenden, zo niet miljoenen mensen komen via zulke evenementen op boerenland.

Deze boeren staan niet alleen hun land tijdelijk af, ze stoppen er ook tijd en energie in én ze nemen risico’s: kans op troep – plastic, bierdoppen, glas. Kans op schade. Zelfs kans op ziekte-insleep. Maar dat deert hen allemaal niet. Als tegenprestatie geldt meestal niet meer dan een onkostenvergoeding of de spreekwoordelijke doos sigaren.

Al die mensen zijn ambassadeurs voor hun sector. Wellicht heeft die veehouder die een trekkertrekwedstrijd toestaat op zijn land het niet in de gaten, maar hij doet een directe investering in goodwill. En die kan de landbouwsector zeer goed gebruiken.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.