Home

Achtergrond

Tientallen miljoenen schade door noodweer

Het noodweer van gisteravond heeft grote schade aangebracht op verschillende plaatsen in het land.

Voorals in Oost-Brabant, Noord-Limburg en in de Achterhoek is sprake van omvangrijke schade. Alleen al vanuit de glastuinbouw hebben verzekeraars zeker 300 schademeldingen binnengekregen. In de kop van Limburg zijn grote glastuinbouwbedrijven van enkele hectares grotendeels vernield, onder andere een paprikakas van zo’n 6 hectare. Willem Snoeker van Achmea Agro zegt dat de omvang van de schade groter is dan aanvankelijk werd gedacht. Het gaat om naar schatting 15 tot 20 miljoen euro bij ongeveer 500 schademeldingen.
Verzekeraar Vereinigte Hagel had gisteren zeker 45 meldingen van schade in gewassen. Schade is aangericht in ondermeer fruit, kersen, mais en prei. Woordvoerder Jan Schreuder durft nog geen schatting te maken van de omvang van de schade.

Het noodweer was noodlottig voor een 62-jarige kampeerster op de SVR-camping Kemperplas in het Achterhoekse Vethuizen. De twintig caravans bij de kampeerboerderij werden van hun plek geblazen en kwamen in de plas bij de camping terecht. Ook het melkveebedrijf van eigenaar Theo Kempers liep schade op.

In de omgeving van de minicamping werden bomen ontworteld en ontstond grote schade aan gebouwen, vooral doordat de wind vat kreeg op dakbedekking. Zeker tien boerderijen werden zwaar beschadigd. Een van de woongedeelten van een bedrijf is onbewoonbaar. Het noodweer trok noordwaarts over het oosten van Nederland. In het tuinbouwgebied bij het Noord-Limburgse Horst is sprake van omvangrijke glas- en gewasschade bij tuinders.

Voor zover bekend is het vee in de meeste gevallen gespaard gebleven. In Gelderland viel op een aantal plaatsen de elektriciteit uit, ondermeer als gevolg van het omwaaien van hoogspanningsmasten in de Achterhoek. Het is in Nederland niet eerder voorgekomen dat hoogspanningsmasten als gevolg van noodweer omver worden geblazen. De masten van ongeveer 40 meter hoog stonden op zo’n 200 meter van de camping in Vethuizen.

Of registreer je om te kunnen reageren.