Home

Achtergrond 295 x bekeken 5 reacties

Tientallen gewonden bij stierenloop Pamplona

Bij de traditionele stierenloop in Pamplona zijn vandaag zestig gewonden gevallen.

Dit hebben hulpverleners in de Spaanse stad gemeld. Drie gewonden moesten naar het ziekenhuis.

De stierenrennen zijn een eerbetoon aan San Fermín, de beschermheilige van Pamplona. Sinds 1591 rennen een week lang (van 7 tot en met 14 juli) elke dag zes gevechtsstieren door de smalle straatjes. Duizenden jongeren, vaak in beschonken toestand, rennen voor ze uit. Als enige 'wapen' is een opgerolde krant toegestaan.

Het festijn trekt elk jaar ongeveer een half miljoen bezoekers. Het is beroemd geworden door de roman Fiesta van de Amerikaanse Nobelprijswinnaar Ernest Hemingway. De rennen hebben sinds 1924 aan vijftien mensen het leven gekost.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Sietske

  Zodra er meer doden vallen zullen er waarschijnlijk alleen extra veiligheidsmaatregelen komen voor de dronken jongeren. Gruwelijk dat domme gedrag, zinloos, onterend. Leven we in de middeleeuwen dat de EU dit niet verbiedt? Welke europarlementariër zet dit op de agenda. Zijn ze te laf om hun nek uit te steken? Te bang om "soft"gevonden te worden. Erg dat de PVV de EU stem die voor de PvdD bestemd was heeft gekregen realiseer ik mij nu pas. Dan had de PvdD er tenminste werk van gemaakt.

 • no-profile-image

  b

  Wanneer wordt het nu eens verboden?

 • no-profile-image

  kijk eerst

  ik hoor je niet meer sietske

 • no-profile-image

  Saskia Oskam

  De 'stierenfeesten' in Pamplona zijn zeer gruwelijk. Meer dan 50 stieren per jaar worden gemarteld en gedood tijdens de stierenrennen en de stierengevechten die erop volgen. De dieren worden gedwongen om mee te rennen met duizenden dronken jongeren die zoeken naar een adrenalinestoot. Vaak raken zij al gewond tijdens de stierenrennen en als zij dan in de arena aankomen, worden ze opgesloten in kleine hokken, waarna ze worden doodgemarteld tijdens een stierengevecht.

  'Dankzij' Ernest Hemingway doen jaarlijks duizenden Amerikanen, Engelsen en Australiërs mee aan de stierenrennen. Zij weten totaal niet waar zij mee bezig zijn en hebben geen enkel benul van het dierenleed dat gepaard gaat met de stierenrennen. Zij denken alleen aan hun eigen plezier.
  Mensen die op zoek zijn naar zo'n adrenalinestoot kunnen ook gaan bungeejumpen, meedoen aan het feest La Tomatina in Valencia of iets anders, maar doe dit alsjeblieft niet ten koste van weerloze dieren.

  Stel je voor dat jij wordt ingesloten door duizenden dronken jongeren die allemaal proberen je aan te raken, te duwen en te schoppen, dan verdedig je jezelf toch ook? Dat is wat de stieren doen: zij zijn niet agressief, ze verdedigen zich tegen hun belagers.

  Meer informatie over dit stierenleed: cas-international.org

 • no-profile-image

  hulpeloze koe

  beste sietske, hou op over de PvdD. Die doen niks aan dierenleed. Kijk maar naar de Oostvaardersplassen. Daarvoor sluiten ze ogen als ze kans hebben om die misstanden aan te pakken want daar is geen dierenleed. Dan ben je nog erger dan al die die je veroordeeld !!

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.