Home

Achtergrond 375 x bekeken

Thermoseed vooral voor biologische teelt

Thermoseed is vooral van belang voor de biologische graanteelt.

Voor de gangbare teelt is het ontsmetten van zaaizaad met stoom te duur.

Coöperatie Agrifirm toonde donderdag op de graandag van het SPNA-proefbedrijf Ebelsheerd in Nieuw Beerta een aantal proefvelden, waarbij niet ontsmet en gangbaar ontsmet zaaizaad wordt vergeleken met thermoseed. Bij thermoseed wordt het zaaizaad ontsmet met stoom, zodat ziektekiemen worden gedood, zegt Agrifirm-medewerker Marion Wiendels. "Het thermoseed ontwikkelde zich na het zaaien sneller dan de niet-ontsmette en de gangbaar ontsmette zaaizaden. Ook zorgt de stoombehandeling voor een betere ontwikkeling van het wortelstelsel. We vermoeden dat de stoombehandeling de kieming van het zaad in werking zet. Later in het groeiseizoen worden de verschillen steeds kleiner."

Of registreer je om te kunnen reageren.