Home

Achtergrond

Telers wachten af met verkoop fruit voor pluk

Fruittelers en -handelaren zijn afwachtend in het verkopen van fruit voor de pluk (op het hout).

Volgens Cor Timmermans, eigenaar van Timmermans Fruit, was afgelopen seizoen verliesgevend voor veel handelaren. De Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO) verwacht dat telers hoge prijzen zullen vragen door de krappe oogst. Fruitmasters zegt nog bij geen transactie te hebben bemiddeld. Voor handelaren vielen de opbrengsten van deze afzetwijze afgelopen jaar tegen.

Timmermans: "Er is geen geld verdiend door de handel en dan druk ik me voorzichtig uit." Met name de appelafzet was slechter dan verwacht. Telers hebben daardoor een slecht jaar achter de rug. NFO-voorzitter Johan van Haarlem: "Fruittelers zullen hoog in de boom gaan zitten om wat van het vorige seizoen goed te maken. Ik verwacht dat de handel op het hout langzamer op gang komt dit jaar." Zeker nu de oogst lijkt mee te vallen.

De Nederlandse teelt van appels en peren loopt twee weken achter op vorig jaar. Dat is gunstig voor de huidige voorraad Jonagold en Conférence. Toch verwacht Fruitmasters dat nog zeker tot het nieuwe seizoen oude partijen voorradig zijn. De voorspelling van een normale oogst appels en peren wordt volgende maand ingebracht in het Europese Prognosfruit-congres. Nederlandse partijen houden rekening met een lagere oogst in onder meer Oost-Europese landen en België. Nederlandse fruittelers meldden tot nog toe relatief weinig hagelschade.

Of registreer je om te kunnen reageren.