Home

Achtergrond

Telers maken gewasschade op na noodweer

Een dag na de storm nemen akker- en veehouders in de omgeving van het Brabantse Vorstenbosch de schade op van het noodweer dat door het gebied raasde.

Alle mais van Henk Lucius, melkveehouder in Vorstenbosch, is verloren. Hij schat zijn schade op 7.000 tot 8.000 euro. Hij is niet verzekerd voor zijn 6 hectare mais. "Ik stond er dichtbij en kon niet eens zien wat er gebeurde, zo hard stormde het", vertelt Lucius. "Niks meer aan te doen. Maar we komen hier wel door. Dan maar voer aankopen." Een andere agrariër uit het gebied, die anoniem wil blijven, kan de schade nog niet overzien. "Het is echt niet normaal. De wind en hagel hebben alles kapot gemaakt. Ik ben niet verzekerd, dus ik krijg er niets voor terug." Foto Wout van Assendelft

Scholieren helpen de Limburgse fruitteler Bert van de Boorn bij het binnenhalen van 1,5 hectare rode bessen. Van de Boorn oogstte de laatste veertien dagen met ploegen van zes tot vijftien man al 50 procent. Het gewas lijkt weinig last te hebben van het noodweer. Er is in Zuid-Limburg maar 7 millimeter neerslag gevallen. De Rolan-bessen zijn bovendien weinig regengevoelig. De prijzen zijn vooralsnog op de veiling in Margraten uitstekend, aldus Van de Boorn. Zodra dit niet het geval is, stopt Van de Boorn met plukken. Foto Twan Wiermans

Henny van Keulen behandelt zijn net geschoren schapen tegen myiasis. Met dit broeierige weer is dat volgens hem echt nodig. "Het warme weer van de afgelopen dagen is niet goed voor de schapen", vertelt de schapenhouder uit het Gelderse Ravenswaaij. De behandeling tegen de vliegmadenziekte volstaat volgens hem niet voor het hele seizoen, al zijn de weersomstandigheden van grote invloed. Naast schapen houdt Van Keulen zoogkoeien en teelt hij fruit. "We zijn alle dagen druk." Foto William Hoogteyling

Akkerbouwer en loonwerker Adriaan Sandee uit het Oost-Groningse Onstwedde: "Voor graan komt de regen te laat. Voor aardappelen is de neerslag misschien op tijd. De suikerbieten redden het nog wel." Foto Koos van der Spek

Poolse werknemers zijn vandaag bij kweker Theo Theunissen in Malden bij Nijmegen begonnen met de oogst van gladiolen voor de Nijmeegse Vierdaagse. In totaal worden volgende week vrijdag ruim 200.000 takken gratis aan wandelaars uitgedeeld bij de binnenkomst op de Via Gladiola. De Nijmeegse Vierdaagse is het grootste wandelevenement ter wereld. Theunissen heeft 16 hectare gladiolen, waarvan het grootste deel bestemd is voor de export. Foto Vidiphoto

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.