Home

Achtergrond 518 x bekeken 9 reacties

Tarwe op termijnmarkt naar 193 euro

Het novembercontract voor tarwe op de termijnmarkt in Parijs bereikte vandaag het niveau van 193 euro per ton.

Eind juni kostte het novembercontract € 145,75. Dat is een stijging van 32 procent in één maand.

Het tarwecontract op de termijnmarkt in Chicago voor levering in december klom deze maand 36 procent in waarde. Dat is de sterkste stijging in één maand sinds 1973.

De tarweprijzen stegen gisteren verder op de termijnmarkten in Parijs en Chicago. Dat komt omdat de oogstprognoses voortdurend worden verlaagd.

Gisteren verlaagde het Duitse graanhandelsbedrijf Toepfer ook zijn voorspelling van de graanoogst in Europa. Volgens Toepfer oogst de EU dit seizoen niet meer dan 126 tot 129 miljoen ton tarwe. Dat is 6 miljoen ton minder dan vorig seizoen. De voorspelling van Toepfer is nog lager dan die van het toonaangevende analysebureau Stratégie Grains, die twee weken geleden uitkwam op een Europese tarweoogst van 129,5 miljoen ton. De prognose van Stratégie Grains was toen de aanjager voor een rally op de graantermijnmarkt in Parijs.

Bovendien heeft Rusland opnieuw aangegeven veel minder graan te exporteren. De United Grain Company, het staatsbedrijf dat graan exporteert, meldt dat het 1 miljoen ton graan gaat exporteren dit seizoen. Eerder had Rusland verwacht 20 miljoen ton te kunnen verkopen op de wereldmarkt. Rusland wordt getroffen door de ergste droogte in 130 jaar. Ook de EU, Oekraine en Kazachstan oogsten veel minder graan vanwege slechte groeiomstandigheden.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  kriskras

  nog zo een jaar er achteraan en een tekort is dichterbij dan de geleerden beseffen. voedsel moet weer geld kosten!! gedaan met te lachen met de boeren ,minder produceren is boodschap! lang leve de droogte!

 • no-profile-image

  C

  Als boer zou ik me hoeden om aan die prijs te verkopen voor volgend jaar. Het lijkt véél, maar in 1985 was het toen omgerekend 225 euro.... van inflatie niet gesproken!! Of zijn de kosten niet gestegen? En ALS, ALS volgend jaar weer van dat is??

 • no-profile-image

  Han

  @Exact. De eerst landen, Rusland en Oekraine, hebben aangegeven de export stop te zetten. Dit betekent voor hun binnenlandse markt een prijsdrukkend effect, zij volgen op deze wijze de Wereld markt niet meer. Kan voor ons betekenen een prijs opdrijving op de wereldmarkt. ------------------@Onno je moet je boeren hart vasthouden als Oekrainse boer.Laten we wel zijn jullie >rente< heeft niets met een normale >gebruiks< vergoeding te maken is mee r>inbreken<. Het is al 20 jaar zo hoog en heeft de ontwikkeling dan ook danig afgeremd. Maar voor ons in het Westen kan het best goed uitpakken. Er is door de bank genomen te weinig ruwvoer gewonnen en dit is niet aan te vullen met graan (prijstechnisch al niet), dit zou best eens een inkrimping van de melkveestapel en/of melkplas kunnen betekenen. Gevolg een stijgende melkprijs en daarmee een stijging van de boter, kaas etc. prijzen. Zie daar is de inflatie, die de overheid behulpzaam is bij het oplossen van de budgetaire problemen. Ik denk dat vele finacieele instellingen, deze prijsexplosie geen ramp vinden. Even de lonen op slot (gedaan in crisis tjd) dan nu duurdere grondstoffen en voedingsmiddelen geeft een duidelijke boost aan de Belasting inkomsten en bank omzetten. De echte armen zullen de dupe van dit alles worden en zij hebben part nog deel de finacieele crisis.

 • no-profile-image

  c

  is ondertussen opgeklommen naar 208 euro...wordt het opnieuw een zeepbel?
  Nu is canada aan de beurt met sterke produktie vermindering. nu nog de euro terug vallen naar 1.2 en het hek is van de dam!

 • no-profile-image

  Jan Cynisch

  Kris kras. Volgens mij maak jij een denk fout.Kijk eens naar de aardappelen. De friet wordt straks weer flink duurder. Wat krijgt de boer daarvan ? Ha ha......prijsverhogingen belanden vaak in een andere zak dan die van een boer....

 • no-profile-image

  onno

  Dit gaat een ramp worden. Melkprijzen en vlees prijzen hebben een zware tendens om achter te lopen bij voerprijzen. Na toch al niet zo'n best jaar vorig jaar zijn er niet zoveel financiele reserves meer. Hier komt bij dat in Ukraine en Rusland de agrariers voor 20% rente leningen hebben moeten afsluiten, die ze nooit kunnen terugbetalen, omdat er niets is om te verkopen. Wordt het volgend jaar nog gezelliger. Leuk voor diegene, die geld hebben om bedrijven te kopen, maar heeft niemand wat aan. Ik houd mijn hart vast.

 • no-profile-image

  pete

  zoals gewoonlijk zijn het de speculators, termijnhandelaren of future traders, of hoe je ze maar noemen wilt die de prijs opdrijven. Tot de oogst eraf is kan er nog vanalles gebeuren.

 • no-profile-image

  Han

  Hoever mag de prijs nog stijgen, voor de overheid ingrijpt? De overheid de Vrije Wereld Handel ter discussie stelt? De eigen consumenten weer gaat beschermen binnen de Europese grenzen? voor hoeveel armen in de derde wereld zal dit honger betekenen?

 • no-profile-image

  exact

  Geloof maar dat het voor de landbouw als geheel heel veel verschil maakt als de tarweprijs in een jaar verdubbelt. We weten zelfs niet waar deze opwaartse spiraal een einde neemt. Han, ik deel je zorg voor de mensen in de wereld voor wie eten onbetaalbaar wordt. Maar eigenlijk was dat al zo. Hoe kunnen we in hemelsnaam over voedseloverschotten spreken als bijna 1 miljard mensen op deze wereld crepeert van de honger? Ook afgelopen jaar, met tarweprijzen van nauwelijks 10 cent. Mijns inziens kan er voldoende voedsel geproduceerd worden, maar de geschiedenis leert dat boeren dat verreken als ze door marktbewegingen beneden kostprijs moeten gaan werken. Het is nu even niet de tijd voor overheidsingrijpen. De lege beurs bij boeren zal eerst aangevuld moeten worden. Daarna zou ik wel te porren zijn voor productie tegen wereldwijd vastgestelde minimumprijs en maximumprijs, waarbij het inkomen van boeren geborgd is. Voor eventuele overschotten is kennis genoeg om intelligente oplossingen te vinden. Onze verwende wereld zou zijn prioriteiten moeten gaan verleggen.

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.