Home

Achtergrond 324 x bekeken

Storm treft vooral Limburgse kassen

Het noodweer dat gisteravond over het oosten van Nederland trok, heeft vooral een ravage veroorzaakt in de Limburgse glastuinbouw.

De schade varieert van een aantal gebroken ruiten tot compleet vernielde kascomplexen. In Egchel is een paprikakas van zo’n 6 hectare grotendeels vernield, meldt een woordvoerder van de Limburgse land- en tuinbouworganisatie LLTB. Alleen de schade op dit bedrijf loopt al in de miljoenen euro’s.

Volgens meldingen die bij de LLTB zijn binnengekomen, zijn vele tientallen kassen in de regio tussen Helden en Horst ernstig beschadigd tot grotendeels vernield. Van een kas in Meerlo zijn grote stukken glasplaat honderden meters door de lucht geslingerd. Voorzitter Bill Steenks van LLTB-vakgroep Bedekte Teelten benadrukt dat het noodweer ook forse gevolgschades met zich meebrengt. "Oogstdelen met glasscherven kunnen als verloren worden beschouwd en daarnaast zitten tuinders met tijdelijke inkomstenderving. De leveranciers maken al herstelplannen en stellen daarbij ook prioriteiten. Een geheel vernielde kas heeft dan minder haast dan het zetten van nieuwe ruiten om de rest van de gewassen te redden.

Fruittelers in de regio’s Helden en Venray melden schade in hun fruit als gevolg van hagel. In Horst aan de Maas zijn acht bedrijven met blauwe bessen hard getroffen en nog eens 25 kleinere telers in Noord-Limburg hebben ook schade, meldt voorzitter Theo Douven van telersvereniging Dutch Blueberry Collective.

Volgens Douven is ongeveer 30 procent van de blauwebessenoogst vernield. Het grootste deel van de bessen is van de planten afgeslagen en ligt op de grond. Verder werden struiken uit de grond gerukt of afgebroken. Noord-Limburg vormt met ruim 250 hectare het concentratiegebied van blauwebessentelers in Nederland.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.