Home

Achtergrond 2 reacties

Steeds meer doorwas op aardappelpercelen

Op steeds meer aardappelpercelen wordt doorwas geconstateerd.

Dit is het gevolg van de lange hete, droge periode, gevolgd door de regen. "Je hoeft de auto niet uit om doorwas te vinden", zegt DLV Plant-adviseur Roelof Naber. De doorwasproblematiek verspreidt zich vanuit het Zuiden over het land. "De verschillen tussen percelen zijn erg groot", meldt adviesbureau DLV Plant. Die variatie wordt veroorzaakt door verschillen in omstandigheden door onder meer beregenen, regenval, grondsoort, rasverschillen en planttijdstip.

"Vanuit de auto kun je het al zien", zegt Naber vanuit het zetmeelaardappelgebied in het Noordoosten. "Het is al een redelijk areaal met doorwas aan het worden. Voor zetmeelaardappelen is dat niet zo erg als in de consumptie. Voor de bewaring is het niet al te best, maar je kunt ze nog wel afleveren."

Volgens Naber kan de tweede helft van het groeiseizoen nog wel wat goedmaken. "Maar de groeidagen ben je natuurlijk kwijt." Willem Huige werkt voor DLV Plant in Flevoland. Hij noemt doorwas nog geen groot probleem. "Je ziet het wel meer dan vorige week, maar het komt nog niet op alle percelen voor. In het ras Agria komt het veel voor en vandaag zag ik het ook in Ramos. Innovator heeft het nog niet."

Een nieuwe methode tegen doorwas is het spuiten van kiemremmingsmiddel MH60. In het Zuiden adviseert DLV dit niet. Huige staat er wel voor open. "Dan moet het wel deze week gebeuren. Je moet er op tijd bij zijn. En het gewas krijgt een tik." Doorwas kan ook leiden tot meer aardappelen per plant. "Het hoeft niet erg te zijn, zolang de primaire knol kan doorgroeien."

Foto

Laatste reacties

  • no-profile-image

    raar idee

    Fazor is wel een duur product tot 120 euro per hectare. Hier worden alleen de sproeistof dealers beter van. Als iedereen dit product gaat gebruiken zullen de aardappelen goed lukken en zal de prijs van de aardappelen dalen.

  • no-profile-image

    Knol

    In belgie gebruikt men Fazor aan 5 kg /ha. knollen moeten min 35 mm groot zijn. het moet wel 24 u droog blijven en daardoor kon er de laatste dagen niet effectief worden gespoten. De voorraad produkt verminderd wel pijlsnel. Doorwas bij de vleet, goede prijzen NA Nieuwjaar?

Of registreer je om te kunnen reageren.