Home

Achtergrond 292 x bekeken

Sojameel valt niet onder octrooi van Monsanto

Multinational Monsanto kan als Europees octrooihouder voor transgene soja niet verhinderen dat Argentijns sojameel ingevoerd wordt in de Europese Unie. Dat heeft het Europese Hof van Justitie bepaald.

Monsanto eiste een verbod op de invoer van Argentijns sojameel, als daarin residuën aanwezig zijn van transgene soja die valt onder het Monsanto-octrooi. Monsanto redeneert dat de invoer van de Argentijnse soja inbreuk maakt op het Europese octrooi.

De rechter zegt dat Monsanto’s octrooi wel geldt voor de teelt ingebouwde eigenschap nog werkt, maar niet voor sojameel waarin de eigenschap geen rol meer speelt.

De uitspraak van het Europese Hof van Justitie is in lijn met het eerdere advies van de advocaat-generaal van het hof. Monsanto heeft de kwestie aanhangig gemaakt nadat de graanhandelaren Cefetra en Topfer Argentijns sojameel invoerden via Rotterdam. Monsanto oordeelde dat de importeurs inbreuk maakten op het octrooirecht. Monsanto pakte de importeurs aan, omdat het bedrijf in Argentinië juridisch geen voet aan de grond krijgt, vanwege de afwijkende Argentijnse octrooiregels.

Of registreer je om te kunnen reageren.