Home

Achtergrond

Slechte kwartaalcijfers drukken koersen

De financiële crisis houdt opnieuw de beurzen in zijn greep.

Beurskoersen dalen nu banken in vooral Duitsland en Spanje het steunprogramma van de Europese Centrale Bank (ECB) bekritiseren. Ze willen in totaal een schuld van 442 miljard euro herfinancieren, maar de ECB komt nog niet (helemaal) over de brug. Komt Europa nu wel of niet uit het slop? En hervindt China zijn hoge groeitempo?

Een aantal aandelen reageerden op de AGD-index fel op de publicatie van kwartaalcijfers. Het aandeel Monsanto zakte woensdag even tot $ 45,30, het laagste niveau sinds drie jaar. Het bedrijf maakte teleurstellende kwartaalcijfers bekend. De winst daalde 45 procent tot 384 miljoen dollar, vooral door ingestorte verkopen van de herbicide Roundup.

Het aandeel General Mills staat tevens onder druk, deels door slechte kwartaalcijfers. De winst daalde 41 procent. Maar het aandeel verloor misschien vooral waarde door het geschetste vooruitzicht dat producenten van ontbijtgranen verzeild raken in een prijzenoorlog. De producent van Yoplait-yoghurt en Cheerios-chips verwacht bovendien hogere graanprijzen, dus hogere grondstofkosten, wat zich vertaald in lagere marges.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.