Home

Achtergrond 178 x bekeken

Slap peenseizoen eindigt in drukte bij peenverwerker

Peenverwerker Jos de Boer uit Westwoud is na een lange, matige periode weer volop aan het draaien.

"Het is loeidruk", zegt De Boer. "We draaien gemiddeld 600 ton peen per week weg, terwijl we in andere jaren wekelijks zo’n 60 ton verwerken."

Peentelers hebben hun wortelen verkocht voor slechte prijzen. Het hele seizoen was niet gemiddeld genomen om over naar huis te schrijven. Het staartje maakt voor verwerker en teler De Boer weer wat goed. "We verhandelen wel voor lage prijzen, maar dat maakt de massa dan weer goed." De West-Fries vertelt dat er weer wordt gevochten om de laatste peen. "Wonderlijk maar waar. Vier weken geleden waren er nog 30.000 kuubkisten in Nederland."

Telers profiteren niet mee van de eindspurt die de peenhandel maakt. "Dit extraatje is voor de verwerker", zegt De Boer. "Ik denk dat het voor velen weer een les is geweest. De telers zullen naar alle waarschijnlijkheid volgend jaar iets milder zijn in het vasthouden van de peen."
De peenhandelaar is redelijk tevreden over het afgelopen seizoen. "Het was af en toe een week met wat verlies, maar er waren ook weken met winst. Het grappige is dat de meeste peen probleemloos naar Rusland gaat, ongeacht de keuringsproblematiek."

Of registreer je om te kunnen reageren.