Home

Achtergrond 390 x bekeken

Skal keurt 28 biologische partijen af

Inspectiebureau Skal heeft in 2009 28 partijen - voornamelijk AGF-producten - afgekeurd.

Dat meldt de organisatie in het jaarverslag. Bij buitenlandse partijen draaide het uitsluitend om groente en fruit. Bij 11 importpartijen werden ruime hoeveelheden pesticide aangetroffen. Het betrof hier zuidvruchten, fruit, vruchtensap en groente.

Skal vond in totaal bij 65 procent van 229 verdachte partijen resten van bestrijdingsmiddelen, maar dat leidt niet altijd tot afkeuring, stelt een woordvoerder. Ook dit betrof met name AGF-producten. Skal hanteert de norm voor babyvoeding. In geval van een geringe residuvondst kan sprake zijn van incidentele vermenging. Ook bij de afgekeurde partijen spreekt Skal nog niet over fraude.

Skal zegt vaker op de hoogte gesteld te worden van verdenkingen. Ook melden handelsbedrijven vaker eigen vondsten van pesticides. Deze meldingen zitten niet in de cijfers van Skal verwerkt. Het werkelijk aantal uit de handel genomen biologische partijen ligt dus hoger.

In 2009 trok Skal ook de certificaten in van twee sorteer- en verpakkingsbedrijven. Het betrof hier aardappelsorteerders met problemen met kiemremmingsmiddelen.

Of registreer je om te kunnen reageren.