Home

Achtergrond 167 x bekeken

'Shell profiteert van hogere olieprijs'

Olieconcern Shell opent donderdagochtend de boeken over het tweede kwartaal van 2010.

Analisten verwachten dat het bedrijf dankzij de hogere olieprijs aanzienlijk meer winst heeft gemaakt dan in dezelfde periode van vorig jaar.

Marktkenners voorspellen gemiddeld een operationele nettowinst van 4 miljard dollar (3,1 miljard euro) voor Shell. Dat is circa 73 procent meer dan in het tweede kwartaal van 2009. In het eerste kwartaal van dit jaar steeg de winst van Shell met 48 procent tot 4,9 miljard dollar.

Volgens analist Bert van Hoogenhuyze van VPV Bankiers heeft Shell ,,een heel redelijk'' kwartaal achter de rug. Dat de resultaten van het tweede kwartaal iets minder goed zijn dan die over de eerste drie maanden van het jaar komt volgens hem onder meer omdat het bedrijf ,,het nodige onderhoud'' moest plegen aan velden. Daarentegen ging het dankzij de relatief lage temperaturen in het afgelopen kwartaal goed met de verkoop van gas, aldus de analist.

Eerder deze week meldde de Britse concurrent BP een recordverlies van ruim 17 miljard dollar (13 miljard euro) over het tweede kwartaal. Dat had alles te maken met de kosten van de olieramp in de Golf van Mexico, waar BP ruim 32 miljard dollar voor reserveerde.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.