Home

Achtergrond 307 x bekeken

Sensus: Cichorei geen last van droogte

De cichorei groeit goed, ondanks de droogte. Dat zegt René Schunselaar van cichoreiverwerker Sensus over de cichoreiteelt.

Het late voorjaar blijkt uiteindelijk voor de cichoreiteelt een voordeel te zijn in plaats van een nadeel. "Door de late ontwikkeling van de plant is het bladapparaat minder groot dan het eigenlijk had moeten zijn", zegt Schunselaar. Juist door het kleinere bladapparaat is de plant waarschijnlijk minder vatbaar voor droogte.

De teeltbegeleider zegt dat de planten via de bladeren veel vocht verliezen. "Bij de suikerbieten is het bladapparaat verder ontwikkeld, waardoor deze meer vocht verliezen."

De cichorei is niet alleen door het kleinere bladapparaat beschermd tegen droogte. Schunselaar zegt dat de wortel heel diep in de grond zit. "Hierdoor kan de plant langer zichzelf van vocht voorzien."

Ernstige aandoeningen van Alternaria en meeldauw zijn er zover Schunselaar weet nog niet gevonden in de cichorei. Wel hebben ze voor dit teeltseizoen voor het eerst een toelating van het middel Flint van Bayer Crop Science.

"Daar ben ik heel blij mee", zegt de teeltbegeleider. Er is echter nog geen middel tegen de bestrijding van insecten en onkruid in de cichorei. "Toch is het al een stap in de goede richting dat we een toelating voor Flint hebben."

Als de groei van de cichorei net zo blijft gaan als nu verwacht de teeltbegeleider alsnog een goede opbrengst. "Een topopbrengst gaat dit jaar niet lukken. Dat komt onder meer door het koude voorjaar."

Vorig jaar lag de opbrengst van cichorei tussen de 40 tot 60 ton per hectare met een inulinepercentage van 18 procent. Uiteindelijk leverde dat een opbrengst op van 10- 11 ton inuline per hectare.

Die hoge opbrengsten waren ondermeer te danken aan relatief droge zomer die heel lang duurde. Bayer meldt dat ook grondbewerking, zaaibedbereiding, zaaitijdstip, rassen en de onkruidbestrijding hebben bijgedragen aan de hoge opbrengsten van vorig seizoen.

Herma van den Pol

Of registreer je om te kunnen reageren.