Home

Achtergrond 202 x bekeken 3 reacties

Sectorverantwoording

De herbevolking van geitenbedrijven mag volgende week weer beginnen.

Het ministerie van landbouw stelt wel een voorwaarde: de sector moet er zelf voor zorgen dat er geen dieren die een risico vormen voor de diergezondheidsstatus worden geïmporteerd.

De Vereniging Kwaliteitszorg Geitenhouderij Nederland (VKGN) werkt aan de borging hiervan: alle afnemers van geitenmelk hebben een convenant getekend waarin ze aangegeven geen melk af te nemen van bedrijven met een ongunstige Q-koortsstatus. Deze status wordt door de Gezondheidsdienst voor Dieren gecontroleerd. Bij aanvoer van dieren die niet tegen Q-koorts zijn gevaccineerd of afkomstig zijn van niet-vrije bedrijven verliest het zijn Q-koortsgunstige status. De melk wordt dan niet meer afgenomen.

Natuurlijk rijzen er bij het systeem gelijk vragen op: hoe ga je om met opfokbedrijven zonder tankmelk en hoe ga je om met importdieren die via een opfokbedrijf in Nederland komen?

Het systeem vraagt schaafwerk en vormt een extra kostenpost voor de geitenhouderij. Maar het is goed dat de sector zelf de handschoen oppakt. Na alle eerdere problemen is het voor geitenhouders van belang om niet de mazen van de regelgeving op te zoeken. Voor de geitenhouderij is het van belang dat er geen risico-dieren worden aangevoerd.

Agrarisch Dagblad

Laatste reacties

 • no-profile-image

  watersnip

  Hahahaha, sectorverantwoording. Lees het vorige artikel van dhr. Bruil maar. Frauderen is het in de hele agrosector! Zelfregulering, met een extra kostenpost? Never nooit niet.

 • no-profile-image

  Ik wordt....

  Nou de brief is binnen: kosten voor de GD maar liefst 500,- Euro per bedrijf! Maar doe je mee met IDR-online, dan hoef je maar 50,- Euro te betalen. Gelukkig dat je je van te voren nog even aan kunt melden bij IDR-online voor 39,- Euro. Hoezo misbruik maken van de situatie?????????????

 • no-profile-image

  Patrick

  Voor de geitenhouders is dat een positief punt. (ik laat even buitenbeschouwing wat ik vind van LNV beleid en vaccinatie, werking en risico's, en wishfull thinking bij LNV, onlogische melktankonderzoek, en het begin en beslissing van het ruimen van drachtige geiten etc) Zeer belangrijk punt geeft dit artikel aan, en dat is hoe gaat de sector het oppakken en invullen. Laat ik nu eens even de advocaat van die duivel spelen. En idd hoe gaat men de herbevolking aanpakken, met zit waarschijnlijk te popelen, als sector en boer. Heeft de sector een beeld en visie waar men binnen een jaar wil staan en over 5 jaar. Wil men op de oude weg verder als voor de Q koorts, zo ja waarom? Zo nee wat is het verschil? Komen er regels vanuit de sector zelf over afstand tot woonkernen bij nieuwbouw, en bij huidige bedrijven? Kan iedereen geitenmelker worden? Wat zijn de regels en benodigheden? Is er een standpunt wat zegt wat is maximale grote van een bedrijf, 200, 700, of 1000 of 10000 of 300000 ? Kan elke stoppende varkensboer geitenboer worden? Hoe groot wil de sector zijn en worden, wil men de hele wereld voeden? En hoeveel bedrijven wil men hebben in de sector en waar moeten ze gelegen zijn voor goede logistiek en afzet etc. Ik las ooit eens dat er ergens een bedrijf van geiten was dat een slecht vb was voor de sector (geloof me ik weet dat niet, maar het is een vb). Maar wat gaat de sector daar aan doen, heeft men mogelijkheden? Zo ja wat zijn ze? Zo nee waarom niet? Als sector dien je het belang van de boeren, de markt, regels, draagvlak, toekomst samen af te wegen en visie maken. Slechte vb moet je aan kunnen pakken, fraudeurs moet je kunnen weren. Het wil dus niet zeggen dat wat een boer vindt goed is voor de sector. Als sector belangenbehartiger moet je wel in staat zijn om bv tegen je familie lid of goede kennis, of sector lid als vb te zeggen nee dat gaan we zo niet doen, jou belang is jouw belang, je hebt een mooi plan, maar als sector zeggen we nee we doen het niet en verbieden je om iets uit te voeren ( een vb dus, willekeurig). In het verleden zie je dat vriendjes politiek resultaten opleverde en zal dat ook wel blijven doen. Maar het zal veel meer tegen je gaan werken als een goede visie ontbreekt. En bij goede visie is makkelijk om bij te sturen, duidelijk je leden te overtuigen en met je mee te laten denken om als sector blijven te bestaan, te groeien waar kan, maar ook krimpen waar nodig, en de prijs en opbrengsten zo laten zijn dat je veel kunt bereiken onder alle mogelijke markt situaties, goed en slecht.

Of registreer je om te kunnen reageren.