Home

Achtergrond

'Schuld en schaamte is er na 15 jaar nog'

Veel oud-Dutchbatters hebben 15 jaar na dato nog steeds last van schuld- en schaamtegevoelens.

Zij voelen nog steeds de onmacht "dat ze niets konden doen voor de vluchtelingen in Srebrenica''. Dat zei Bart Hetebrij, zelf oud-Dutchbatter en geestelijk verzorger, dinsdag.

De humanistische geestelijk verzorger is momenteel in Bosnië-Herzegovina, waarheen hij met een groep van twaalf oud-Dutchbatters reisde voor de jaarlijkse herdenking van de val van de moslimenclave Srebrenica. Dit jaar is het 15 jaar geleden dat het Bosnisch-Servische leger de enclave veroverde. In de dagen erna werden naar schatting achtduizend mensen, vooral mannen, vermoord. Dutchbat, het Nederlandse VN-bataljon, kon dat niet voorkomen.

De schuldgevoelens die de vroegere Dutchbatters hebben, zijn traumatisch en hebben nog steeds verstrekkende gevolgen voor de betrokken (oud-)militairen. Dat uit zich in problemen in bijvoorbeeld relaties. Ook in hun werk lopen ze tegen problemen op. Volgens de raadsman, die zelf destijds deel uitmaakte van Dutchbat 3 en na een verlofperiode niet meer werd toegelaten tot de enclave, ziet de buitenwereld de Dutchbatters nog steeds veelal als lafaards.

Voor de groep is tijdens deze reis ook ruimte voor eigen gevoelens en herinneringen, aldus Hetebrij. "Ze kunnen nu als groep praten over hun herinneringen en ervaringen. Ze kunnen dingen een plaats geven. Veel van hen zitten toch met de vraag: 'Wat was mijn rol in dit geheel?' Veel militairen hadden het graag anders gedaan.''

Sommigen lopen (een gedeelte van) de mars mira, een herdenkingstocht over ongeveer 100 kilometer die eindigt bij een monument voor de slachtoffers. Ook bezoeken ze een aantal van de compounds in Potocari en Srebrenica.

Zondag zijn ze aanwezig bij de herdenking van de val van de enclave. Dan worden ook de stoffelijke overschotten van de slachtoffers die de afgelopen twaalf maanden zijn geïdentificeerd, 775 in totaal, herbegraven.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.