Home

Achtergrond

Sarkozy wil meer samenwerken met Bouterse

President Nicolas Sarkozy van Frankrijk heeft Desi Bouterse gefeliciteerd met zijn verkiezing tot president van Suriname.

Dat meldde de Surinaamse nieuwssite Starnieuws dinsdag (lokale tijd).

In een brief schrijft Sarkozy dat zijn land openstaat voor een intensievere samenwerking met Suriname, aldus Starnieuws. Sarkozy, eveneens staatshoofd van Frans-Guyana, een overzees departement van Frankrijk dat grenst aan Suriname, zal echter niet aanwezig zijn bij de beëdiging van Bouterse in Paramaribo op 12 augustus. Volgens een woordvoerder van Bouterses Mega Combinatie zullen de Venezolaanse president Hugo Chávez en Bharat Jagdeo, de president van de Republiek Guyana, het voormalige Brits-Guyana, de plechtigheid wel bijwonen.

Bouterse (64) is verdachte in het Decembermoordenproces en is in Nederland bij verstek veroordeeld wegens drugshandel. Nederland heeft om die reden al jaren een internationaal arrestatiebevel tegen Bouterse lopen.

De hoogste VN-rechters van het Internationaal Gerechtshof in het Haagse Vredespaleis bepaalden in 2002 dat een land geen arrestatiebevel mag uitvaardigen tegen het staatshoofd of een andere hoge regeringsfunctionaris van een ander land. Dat is in strijd met de immuniteit van die ambtsdrager die vrij moet kunnen reizen in het belang van de internationale betrekkingen.

Het parlement van Suriname koos Bouterse eerder deze maand tot president van het Zuid-Amerikaanse land, dat tot 1975 een kolonie was van Nederland. In de eerste helft van de jaren tachtig was Bouterse ook al aan de macht in Suriname na een coup van een groep onderofficieren.

Zijn regime martelde en vermoordde in december 1982 vijftien vermeende tegenstanders. In november 2007 begon in Suriname het proces tegen Bouterse en 24 andere verdachten die een rol bij de Decembermoorden zouden hebben gespeeld.

Uit Nederland kwamen er tot nog toe geen felicitaties. Nederland zal met Bouterse alleen contacten onderhouden "op basis van functionele noodzaak'', zo liet minister Maxime Verhagen van Buitenlandse Zaken weten na de verkiezing van Bouterse. "We kunnen niet van tafel vegen dat Bouterse in Nederland tot elf jaar is veroordeeld wegens drugshandel'', aldus de bewindsman.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.