Home

Achtergrond 452 x bekeken

Samenwerking voor betere aardappelrassen

Wageningen Universiteit gaat samenwerken met een instelling in India voor de veredeling van aardappelen.

Doel is om betere rassen te ontwikkelen, onder andere met behulp van genen uit Indiase aardappelen. Het project duurt twee jaar. Er wordt samengewerkt door het Laboratorium voor Plantenveredeling van Wageningen Universiteit, instellingen in Duitsland, Spanje en Schotland en het Central Potato Research Institute in India.

Het doel is om biomarkers op te sporen, zegt wetenschapper Christian Bachem van het Laboratorium voor Plantenveredeling. "Biomarkers zijn stukjes DNA met een specifieke moleculaire structuur die aangeven waar bepaalde genen zich bevinden op de DNA-strengen. Met biomarkers kun je snel nagaan of bepaalde eigenschappen in nakomelingen zijn terug te vinden. Dat bespaart tijd omdat de nakomelingen niet opgekweekt en in het veld getoetst hoeven te worden."

Het project richt zich op het verbeteren van aardappelrassen, zegt Bachem. "We willen het gehalte aan gezondheidsbevorderende stoffen in aardappelen verhogen, zoals vitamine A en C en anti-oxidanten. Ook willen we aardappelen kweken die beter bestand zijn tegen warmte. De Europese veredelaars kunnen baat hebben bij genen uit Indiase rassen, bijvoorbeeld als het gaat om warmtetolerantie."

Bachem vindt het een belangrijk project. "De aardappel is na tarwe en rijst het derde voedingsgewas in de wereld. Vooral in India is de productie gegroeid."

Of registreer je om te kunnen reageren.