Home

Achtergrond 158 x bekeken

Rutte: paars-plus liep vast op financiën

De formatiepoging voor een paars-pluskabinet is vastgelopen op de financiën.

Dat zei VVD-leider Mark Rutte dinsdag in Nieuwspoort vlak nadat het overleg tot een eind was gekomen. Het ging volgens hem vooral om bezuinigingen. Rutte zei dat de partijen het niet eens konden worden over de totale som van bezuinigingen in de komende jaren. In de onderhandelingen gold voor de VVD het bedrag van 18 miljard euro tot 2015 zonder lastenverzwaring als een "absolute ondergrens''. In het eigen partijprogramma willen de liberalen nog meer bezuinigen.

"We willen de staatschuld op orde brengen en de banenmachine op gang. Dat is voor ons leidend geworden in deze coalitie'', zei hij. Verder wilde Rutte niet tornen aan de hypotheekrenteaftrek en wees hij de kilometerheffing van de hand. Op al deze punten bleken de "grote verschillen'' tussen de partijen. Op andere punten, zoals bijvoorbeeld immigratie, waren de partijen verder gekomen dan Rutte had gedacht.

Volgens hem hebben hij en de fractieleiders Job Cohen (PvdA), Alexander Pechtold (D66) en Femke Halsema (GroenLinks) "oprecht en stevig geprobeerd deze combinatie tot een succes te maken''. Rutte complimenteerde zijn collega's en de twee informateurs. Over het verdere verloop van de formatie zei Rutte dat hij nu mikt op een middenkabinet van VVD, PvdA en CDA. Paars-plus is nu definitief van tafel, stelde hij.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.