Home

Achtergrond 279 x bekeken 7 reacties

Rutte, Wilders en Verhagen hervatten overleg

De fractievoorzitters Mark Rutte (VVD), Geert Wilders (PVV) en Maxime Verhagen (CDA) zitten weer samen om de tafel om de resultaten van de gesprekken met hun eigen fractie te bespreken.

Waarschijnlijk gaan ze daarna met zijn drieën naar informateur Ruud Lubbers.

Rutte, Wilders en Verhagen legden vrijdagmiddag de resultaten van hun informele gesprekken over een rechts kabinet voor aan hun eigen fractie. De VVD en de PVV waren vrij vlot klaar, maar bij het CDA werd drie uur vergaderd. Niemand wilde na afloop mededelingen doen.

Bij het CDA heersen grote twijfels over samenwerking met de PVV van Geert Wilders. De achterban van de christendemocraten roerde zich sinds de verkiezingen al en er wordt gevreesd voor het uiteenvallen van de partij als het CDA samen met de PVV in één kabinet zou gaan. Ook in de fractie ligt het volgens CDA-Kamerleden in het geheel niet makkelijk.

Het CDA wil volgens bronnen niet verder gaan dan een minderheidskabinet. Meest voor de hand ligt de 'Deense variant' waarbij de PVV gedoogsteun verleent aan een VVD-CDA-kabinet. Wilders zou zich dan verbinden aan een regeerakkoord maar daarnaast ruimte krijgen voor afwijkende standpunten in de Tweede Kamer.

Verhagen hield in de eerste weken na de verkiezingen lang de boot af. Hij eiste dat Rutte en Wilders het eerst maar eens op hoofdlijnen eens zouden worden. Later stelde hij dat een aantal voorstellen van Wilders (hoofddoekjesbelasting, Koran verbieden) in strijd zijn met de rechtsstaat. Voor de meningsverschillen daarover is de afgelopen dagen een oplossing gevonden, wat een minderheidskabinet dichterbij bracht.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  fryske boer

  minderheid regering cda en vvd is voor Nederland en landbouw de allerbeste optie, jammer dat gedoogsteun pvv nodig is maar door niet daadwerkelijk in de regering te zitten hebben wij hopelijk geen last van sommige rare kronkels van deze partij wat in mijn ogen niks met liberaal denken te maken heeft. Van onzinige ideen als vleestax ed zullen wij gevrijwaard blijven. Het zal een zegen voor dit land zijn als links weer vier jaar aan de kant staat.

 • no-profile-image

  Patrick

  Ik denk dat een minderheidskabinet wel acceptabel is voor koningin Beatrix. En daar is alles eerst om te doen, tenminste op machts niveau. Wilders zal dan geen ministers leveren, en ze kan gewoon zaken boven en onder de tafel blijven doen met CDA en VVD. Als CDA dit gaat doen ben ik heel benieuwd. Vooral naar het programma dat een kabinet dan gaat uitvoeren en haar visie. Ik maak me om de PVV niet zoveel zorgen qua goede bedoelingen op een aantal gebieden, omdat ik dat ook wel zie. Je kunt toch nooit volledig eens zijn met alle doelen van 1 partij alleen. Meer zorgen maak ik me om de CDA, het is geen partij meer, ze hebben geen grondbeginselen meer, het is een bedrijf dat bestaat uit machtsmensen en dat maakt erg blind. En dat zie je weer nu, je voelt het gewoon bij deze mensen, geen identiteit meer, super eng. De VVD, tja alles hangt af van de invulling. Een visie aan de hand van VVD zal anders zijn als de mijne, vvd denkt we gaan Nederland en de economie wel even redden visie, CDA denkt wij als Nederland gaan de wereld voeden en redden door goddelijke militaire interventies, en PVV denkt, we gaan Nederland veiliger en zorgzamer maken en weer echt voor de Nederlanders. Wel PvdA is ook niet wat, eigenlijk knullige partij met geen visie, dus het is niet/nooit eenduidig. Echter vooral met CDA/VVD en PVV zal alles afhangen van de invulling van een eventueel programma. Echter qua natuur en biodiversiteit, voedselveiligheid/zekerhied zal het zwaar zijn omdat zij alle drie op multinational niveau denken en handelen. (landbouwlobby zal blij zijn). Echter of het vruchtbaar is voor langdurig leven op de planeet denk ik dat ze erg verschillen met mijn visie. Ik denk dat ze alle drie denken, van tja een vlinder, ongediertje, het leeft toch niet lang, fladdert maar een beetje rond, en vliegt toevallig tegen een bloem op en neuzelt maar een beetje aan die bloem, immers vlinders voelen niet want het is niet wetenschappelijk bewezen, dus hebben we wetenschappelijk bewezen dat vlinders willekeurig rondvliegen zonder doel, gevoel of richting. Ik denk ook dat het VVD/CCD/PVV te lineair denkt. Ook zal er geen muzikant, kunstenaar, creativiteit of cultuur overblijven. Gouden eeuwen beginnen met een verschuiving in visies, cultuur/muziek, bewustzijn, renaisances etc . Dat gaat parralel met economische verschuiving en ontwikkeling en voorspoed en verantwoordelijkheid voor de planeet en haar biodiversiteit/natuur etc.

 • no-profile-image

  Patrick

  @Exact, idd het is toekomst dus de invulling of resultaat laat nog op zich wachten. Bewegingen zijn er altijd geweest, en zullen komen. Maar het huidige "probleem" in deze beweging is dat er echt duidelijke, belangrijke en meer snellere beslissingen moeten gemaakt worden om richting te bepalen voor een nieuwe richting. En idd het gaat enorm snel en is bijna niet bij te benen.
  Daarom ook zoveel "problemen' en polarisatie wat weer inzichten geeft om andere keuzes te maken. Het probleem nu met de CDA,VVD en PVV is heb ik beneden aangegeven. Geloof me ik hoop dat Nederland flink gereorganiseerd wordt, woning coöperaties, ziekenhuizen, zorg en ontwikkelingshulp moet keihard aangepakt worden in de bovenste lagen. Zo moet de bezem er flink door en dat is precies een mooie taak voor de PVV. Ook de bankenwereld/hedgefunds is zo schimmig en verrot en corrupt ook dat is een mooie taak voor de PVV. Kijk er zitten te veel vrienden van CDA en VVD in luizen baantjes die dat weer vertragen. Dus de PVV mag van mij best die aanvalstaak bewerkstelligen. Zover vind ik alles prima, ik maak me niet echt druk om de poppetjes/partijen, maar wel over de invulling van visie. Politiek hangt samen met lobby en vooral multinationals. Dat zijn individu richtingen die door veel geld en macht heel veel invloed hebben. Politieke partijen hebben zich nooit druk gemaakt om biodiversiteit, schone lucht visies, schoon water visie etc. Dus eigenlijk alles wat ons allemaal instaat stelt om te leven in onze biotoop/biosfeer. Een verantwoordelijkheid voor dat moet nog steeds genomen worden in Nederland en in het groot de wereld en de planeet. Zolang dat niet gebeurd zal het altijd maar een theater stuk blijven van welke partij mag regeren, wil regeren, en wat heeft men er voor over. Dus een drama stuk van erg korte termijn (4 jaar of minder). Kijk de bijen zijn de planeet aan het verlaten. Hoe gaat men dit oplossen?(dus alle mensen links en rechts). Dat rentmeesterschap zouden alle partijen gezamelijk moeten hebben en uitvoeren ongeacht links of rechts. Ik weet je bent geen fan van de PvdD, maar zij is de enigste die hier continu op hamert en op wijst en dat is zeer belangerijk.

 • no-profile-image

  geen boer

  gezien de verkiezingsuitslag is dit niet zo'n gekke optie. Geert toont zich een realist; een politieke partij met bijbehorend geloofwaardig kader bouw je niet in een paar jaar op, dat heeft hij heel goed uit de recente geschiedenis geleerd. Op deze manier geen Heinsbroek taferelen, terwijl hij toch meepokert. Ik neem aan dat hij deze periode gaat gebruiken meer salonfähig te worden, en zal de anti-islam trom wat minder slaan. Misschien ondertijd een Nacht vd Lange Messen waarin idioten als Graus en wellicht Brinkman geloosd worden en vervangen door meer capabele mensen. Premier Rutte kan best voor nieuw elan zorgen, en wellicht dat een rechtse wind het CDA ook weer wat roervaster maakt. En, meest belangrijk, samen de economie weer op de rails krijgen. Want het is een schande dat dit land met z'n gasvoorraad, exportpositie op vele markten, en lage werkloosheid verlies maakt. Er wordt gewoon véél te véél aan onzin dingen uitgegeven, en dit trio heeft de beste geloofsbrieven dit aan te pakken. Tenslotte, formateur Rutte, vedergewichtje Verburg wensen we niet meer te zien. Niks persoonlijks, maar ze is gewoon niet capabel genoeg.

 • no-profile-image

  geen boer

  eerst zorgen dat de economie op orde komt, winst draaien. Totdat de staatsschuld afgelost is andere dingen laten voor wat het is, en dat ook gewoon zo uitspreken. Het is niet anders. Dan komen die mooie jaren vanzelf, heeft exact heel goed.

 • no-profile-image

  sociaal liberaal

  Het beoogde minderheids kabinet met steun van PVV is wellicht de enig haalbare optie die het meest recht doet aan de verkiezingsuitslag.
  Geert Wilders bewijst daarbij mijn inziens wel dat hij goed opgelet heeft de afgelopen decenia en lijkt een meester speler te zijn.
  Wat ik echter onvolwassen vind is dat de 4 grootste partijen niet samen een regering gaan vormen. Resultaat is dan een tweederde meerderheid dus breed gedragen, geen van de 4 partijen kan de meerderheid in gevaar brengen omdat er steeds een voldoende meerderheid zal overblijven, dat geeft rust aan de coalitie maar ook de deelnemende partijen en zeker de PVV die begrijpelijkerwijs nog niet echt over een geoliede organisatie beschikt, en dus nooit kwalijk genomen mag worden als er kinderkwaaltjes optreden.
  Nee de partijpolitiek blijkt maar weer belangrijker dan het landsbelang, als elke partij bereid is de welbekende drol door te slikken zou het landsbelang gedient worden, maar zo nu maar weer blijkt, met de PvdA voorop is partijpolitiek belangrijker, waarmee ze wat mij betreft aantonen geen verantwoorde leiders te zijn.

 • no-profile-image

  exact

  Patrick, je noemt gouden eeuwen en de link met verschuiving in visies, cultuur/muziek, bewustzijn, renaissances en spreekt je zorg uit over dat het volgende rechtse kabinet daar geen geld in zal stoppen. Ik denk dat dat niet nodig is. Wat goed is komt vanzelf. Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat genoemde bewegingen in het verleden spontaan ontstonden vanuit een bepaalde tijdsgeest. Daar waren geen mammoetinjecties van de overheid voor nodig. In mijn ogen verkracht je daarmee de zuiverheid van dergelijke bewegingen, in die zin dat we door geld gefokt een minder spontane, minder zuivere verandering zullen zien, waarbij allerlei belangentegenstellingen en -groepen een rol spelen. We leven in een tijd waarin veel ontwikkelingen veel te snel plaatsvinden, in een tempo dat voor ons stervelingen nauwelijks is bij te benen. Daar komt gegarandeerd mettertijd een golf van reacties uit voort, die ons maatschappelijk leven zullen aansturen. Of jij in ik dat mee zullen maken is misschien wel onwaarschijnlijk, maar de menselijke inborst zal dit vanzelf regelen, zonder geldverslindende overheidsinput. Daar heb ik geen enkele twijfel over. Al ben ik maar een eenvoudige sterveling, die er zo maar naast kan zitten

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.