Home

Achtergrond

Russische overheid biedt hulp aan noodlijdende boeren

De Russische regering grijpt in om te voorkomen dat tekorten aan voergraan leiden tot het massaal slachten van de veestapel.

Boeren krijgen financiële ondersteuning terwijl de regering de aankoop van graan door veevoerproducenten en veehouders subsidieert.

Dat heeft premier Vladimir Poetin bekendgemaakt. Volgens Poetin komt de graanoogst door de ernstigste droogte in 38 jaar niet verder dan 85 miljoen ton. De consumptie lijkt af te stevenen op 77 miljoen ton. De voorraad bedraagt circa 9,5 miljoen ton, aldus persbureau Bloomberg.

Daardoor is de ruimte voor (lucratieve) export volgens analistenbureau SovEcon zeer beperkt. Het bureau waarschuwt al langer dat de exportdoelstellingen een fictie zijn. Op langere termijn zal het exportperspectief nauwelijks verbeteren, aldus SovEcon, omdat boeren waarschijnlijk veel minder wintertartwe zullen gaan inzaaien.

Een belangrijke productieregio voor voergranen is Tatarstan. De gouverneur van de regio, Roestam Minikhanov, stelt dat de regio dit jaar maar 1,5 miljoen ton voergranen kan leveren, tegen 3 miljoen ton vorig jaar. Er is vanuit voorraden nog circa 3,5 miljoen ton aan voergranen beschikbaar, aldus Poetin.

Temperaturen liggen nabij het Baikal-meer in de belangrijke agrarische deelstaat Siberië rond de 40 graden. De laatste keer dat Rusland door droogte de graanoogst gedecimeerd zag, in 1972. kochten Sovjet-officials via een omweg een derde van de Amerikaanse graanoogst, waardoor prijzen in de VS tot extreme hoogten kwamen.

Tegenwoordig is een dergelijke "graandoverval", zoals de Amerikanen de actie zijn gaan noemen, onmogelijk omdat bij verdrag is geregeld dat Russische aankopen boven 8 miljoen ton moeten worden gemeld.

Of registreer je om te kunnen reageren.