Home

Achtergrond 179 x bekeken

Rups door warmte onder de grond

De gevreesde eikenprocessierups, die zo veel overlast veroorzaakt door zijn brandhaartjes, blijkt ondergronds te kunnen nestelen.

Recentelijk zijn diverse bodemnesten van de rups ontdekt, onder meer in Meppel. Deskundigen vermoeden dat de hitte het dier ondergronds heeft gejaagd, staat op Natuurkalender.nl.

Tot voor kort waren alleen de grote, draderige nesten van de rups in bomen en struiken bekend. Gemeenten proberen de eikenprocessierups te verjagen zodra nesten zijn ontdekt, aangezien de brandhaartjes van de rups oogklachten, benauwdheid en huidaandoeningen bij mensen veroorzaken. Onder andere aan de Wageningen Universiteit zoeken wetenschappers naar een effectieve bestrijdingsmethode, die echter nog niet is gevonden.

Volgens deskundigen Silvia Hellingman en Arnold van Vliet is het ,,een onaangename verrassing'' dat de rups nu ook ondergronds blijkt te kunnen nestelen. ,,Grondnesten zijn moeilijker of helemaal niet te vinden. De populatie kan zich ongehinderd uitbreiden.'' Van de dennenprocessierups, die nog niet in Nederland voorkomt, was wel bekend dat die zich bij grote warmte ondergronds verpopt.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.