Home

Achtergrond

Rundvleessector in Brazilië verbetert veterinaire zaken

De Braziliaanse rundvleesketen heeft Europese kritiek ter harte genomen en gezorgd dat de bedrijftak nu aan eigenlijk alle Europese eisen voldoet.

Dit schrijft het controlebureau voor voeding en veterinaire zaken van de EU (FVO) naar aanleiding van een in maart afgelegd bezoek. Nog resterende punten van kritiek zijn dat slachtrunderen soms vrij massaal oormerken verliezen en dan met één en soms geen oormerk in bij de slachterij arriveren, en dat certificeringsinstellingen niet altijd volgens de voorschriften handelen. Ook zou het FVO graag zien dat slachterijen bevindingen over het vee beter terugkoppelden richting boeren.

Toch is het FVO in grote lijnen zeer tevreden met de vele maatregelen die de Brazilianen hebben getroffen. Vorig jaar trof het FVO bij een inspectiebezoek nog diverse tekortkomingen aan. Dat was zowel bij de certificeringsprocedure, bij de identificatie van dieren en bij de bedrijfshygiëne in de slachterijen. Die zaken zijn volgens het FVO nu goed aangepakt.

De positieve bevindingen gelden alleen voor negen deelstaten van waaruit nu rundvlees naar de EU mag worden geëxporteerd.

Of registreer je om te kunnen reageren.