Home

Achtergrond

'Ruimtelijke ordening getekend door ruilverkaveling'

Een jury onder voorzitterschap van stedenbouwkundige Riek Bakker in aanwezigheid van minister Tineke Huizinga (Vrom), de canon van de Nederlandse ruimtelijke ordening gepresenteerd.

De canon, een initiatief van het ministerie van Vrom en het Nederlands instituut voor ruimtelijke ordening en volkshuisvesting (Nirov), bevat 35 ’iconen’. Samen verbeelden ze vier grote thema’s in de Nederlandse ruimtelijke ordening, aldus de jury: water, steden, het boerenland en het wegennet.

Grote projecten als de IJsselmeerpolders en de Ecologische Hoofdstructuur zijn bestempeld tot icoon, evenals de Reconstructie van de zandgebieden rond Nederweert, de ruilverkaveling in de Tielerwaard, het beekherstel bij de Beerze en het open gebied in de Randstad Midden-Delfland.

”Nederland is door mensenhanden gemaakt én het is verdraaid goed gemaakt”, aldus Bakker. ”De canon toont het resultaat van de durf van mensen en hun verbeeldingskracht. Wij zijn schatplichtig aan deze waardevolle erfenis, om het net zo goed te doen, en liefst nog beter.”

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.