Home

Achtergrond 181 x bekeken 1 reactie

Ruimte transgene teelt

De Europese Commissie zal deze week – mogelijk morgen – nieuwe voorstellen presenteren voor de toelating van transgene gewassen.

Cruciaal is de vraag hoeveel garanties boeren en tuinders in Nederland en in de rest van Europa krijgen in het pakket van de Europese Commissie.

De voortekenen wijzen op een voorstel met twee gezichten: aan de ene kant krijgen lidstaten – tenminste op het oog – de ruimte om nieuwe transgene teelten tegen te houden, aan de andere kant krijgt de Europese Unie meer ruimte de transgene gewassen toe te laten. Hoeveel ruimte krijgen lidstaten om teelten tegen te gaan? En hoeveel garanties krijgen boeren en tuinders om gevrijwaard te blijven van ongewenste uitkruising met transgene gewassen?

Jarenlange ervaring in met name de Verenigde Staten heeft aangetoond dat de teelt van transgene gewassen niet de gevaren oplevert die aanvankelijk werden gevreesd. Maar dat neemt niet weg dat de toelating van transgene teelten voor bijvoorbeeld biologische boeren en tuinders een grote bedreiging vormt, omdat de geringste besmetting (=uitkruising) hun biologische producten min of meer waardeloos maakt. Het kan dan ook niet anders dan dat de nieuwe Europese voorstellen met argusogen moeten worden ontvangen.

Agrarisch Dagblad

Eén reactie

  • no-profile-image

    Han

    Zal het de indistrie lukken het >Paard van Troye< Europa binnen te loodsen? Waarom zou de politiek de boeren belangen niet aan de handel verkwanselen? Eventuele Milieu gevaren worden door de politiek terscheide geschoven en komen pas weer ter tafel als ze inderdaad optreden en dan zal de boer de gebeten hond zijn. Laten we de politeik dankbaar zijn voor al hun miskleunen en de nog komende miskleunen.

Of registreer je om te kunnen reageren.