Home

Achtergrond

Rouwdienst slachtoffers Loveparade zaterdag

Duisburg houdt zaterdag een rouwdienst voor de twintig mensen die bij de Loveparade zijn omgekomen.

Dat heeft het gemeentebestuur van de Duitse stad dinsdag bekendgemaakt. Volgens Duitse media zal bondskanselier Angela Merkel haar vakantie onderbreken om aanwezig te kunnen zijn.

Ook de kersverse president Christian Wulff woont volgens berichten in de media de rouwdienst bij. De plechtigheid wordt in een kerk gehouden, maar nadere details ontbreken nog. Ook wordt een aantal buitenlandse gasten verwacht. Onder de twintig doden zijn enkele buitenlanders, onder wie een 22-jarige Nederlander. Bij de ingang van het terrein in Duisburg waar het technofeest plaatsvond, ontstond paniek. In het gedrang raakten meer dan vijfhonderd mensen gewond.

Het Duitse Openbaar Ministerie onderzoekt hoe de tragedie kon gebeuren. De politie van Duisburg zou in de aanloop naar de Loveparade twijfels hebben geuit over het veiligheidsplan dat de organisatie haar voorlegde, maar zij stuitte daarbij op hevige politieke tegenstand, aldus berichten in Duitse media. "De politie van Duisburg heeft haar bedenkingen in verscheidene workshops en besprekingen duidelijk gemaakt'' zei een politiefunctionaris in de Süddeutsche Zeitung van dinsdag. De organisatie heeft daar echter niet op gereageerd.

De vergunning voor het evenement werd op de ochtend van de Loveparade pas afgegeven, wat zeer ongebruikelijk is. Adolf Sauerland, de burgemeester van Duisburg, weigert vooralsnog op te stappen in verband met het drama zaterdag. Als burgemeester is hij verantwoordelijk voor de veiligheid in zijn gemeente. Ook de organisatie ligt onder vuur.

De voetbalclubs MSV Duisburg en Schalke 04 spelen een benefietwedstrijd voor de slachtoffers en nabestaanden, zo maakten zij dinsdag bekend. Het is nog onduidelijk wanneer -de tweede divisionist uit Duisburg en de nummer twee uit de Bundesliga van afgelopen seizoen uit Gelsenkirchen elkaar zullen treffen in het stadion van MSV.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.