Home

Achtergrond 317 x bekeken

Rotte suikerbieten door rhizoctonia in Zuidoosten

Rhizoctonia veroorzaakt momenteel rotte suikerbieten.

Hiervan zijn verschillende meldingen en monsters binnengekomen bij bieteninstituut IRS.

De meeste meldingen komen uit Oost- en Zuidoost-Nederland. In sommige gevallen gaat het om rhizoctoniaresistente rassen. Dit kan voorkomen, doordat de resistentie slechts gedeeltelijk is. Resistente rassen beperken de aantasting ten opzichte van niet resistente rassen, maar kunnen deze niet helemaal voorkomen. Een hoge temperatuur en een slechte structuur bevorderen rhizoctonia. Er is nu niets meer tegen te doen.

Als er rhizoctonia aanwezig is op een perceel is het beter om niet aan te aarden, waarschuwt IRS. Door aanaarden komt er grond in de kop van bieten terecht en dit bevordert de groei van rhizoctonia in de bieten. Dit geldt ook bij rhizoctoniaresistente rassen.

Om problemen in een volgende bietenteelt op dit perceel te voorkomen, zijn volgens het bieteninstituut maatregelen nodig. Zo kan verbetering van de bodemstructuur, door bijvoorbeeld de inzet van kruisbloemige groenbemesters, bijdragen aan een minder zware aantasting. Er kan worden gekozen voor rhizoctoniaresistente bietenrassen.

Of registreer je om te kunnen reageren.