Home

Achtergrond 6 reacties

Resultaat van slachterij Gosschalk in 2008 omlaag

Runder- en varkensslachterij Gosschalk heeft het resultaat over 2008 flink zien dalen in vergelijking met het jaar ervoor.

Het bedrijf boekte een resultaat uit gewone bedrijfsuitoefening van bijna 130.000 euro, tegenover een resultaat van ruim 1,7 miljoen het jaar ervoor.

Toch was de omzet in 2008 bijna 13 miljoen euro hoger. Die bedroeg toen ruim 178 miljoen euro. Het resultaat over 2009 is nog niet bekend.
Uit de jaarrekening van nu de tweede runderslachterij van Nederland blijkt dat de marges in de slachtwereld dun zijn, hoewel de directie zich in de gepubliceerde stukken van nadere toelichting onthoudt. Het eigen vermogen van de slachterij steeg weliswaar licht tot 8,8 miljoen euro, maar een voorziening van 1 miljoen euro voor dierziekterisico’s verdween van de balans. Bovendien zijn veel bezittingen van het bedrijf als onderpand verstrekt aan kredietverleners. Dit betreft zowel gebouwen, machines als voorraden.

Het bedrijf verkoopt een groot deel van de vleesproductie voor de export.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  boer

  Volgens mij is Gosschalk een familiebedrijf, dus met een directie die alleen bestaat uit de eigenaren. Stel dat deze zich een beloning hebben toegeëigend van zeg maar 300.000 euro. Vanzelf dat dan de winst laag wordt. Is dit niet uit de jaarrekening te halen? Nogmaals: graag een reactie van de auteur!

 • no-profile-image

  boertje

  2008 is al zo lang voorbij maar komt op neer een winst van 1% als je die 1 mil niet mee teld doe je dat wel heb je een verlies van 870000 en dat is weer lastig zaken doen. Zijn ze dus toch niet voor niets veel minder gaan slachten en veel dagen niet geslacht

 • no-profile-image

  boer

  Journalistiek gezien een slecht onderbouwd bericht, zoals zo vaak tegenwoordig. Graag zou ik willen weten voor wat voor een salaris de directeur(en) en de hogere personeelsleden op de loonlijst staan. Dit zal wel vrij hoog zijn om zo de winst te drukken en dus de belasting. Graag reactie van de auteur.

 • no-profile-image

  boer

  Precies, dus het kan gebeuren dat de directeur(en),zeg maar een 500.000 euro als salaris uit het bedrijf hebben gehaald. Drukt in ieder geval de winstbelasting. Verder wel gevaarlijk dat er volgens dit artikel veel bedrijfsbezittingen als onderpand zijn gegeven. Wordt het bedrijf leeg gehaald door de directie? Wat voor een plannen heeft de directie voor de toekomst?

 • no-profile-image

  klaas

  Geachte Boer Van P.

  In reactie op uw opmerkingen: Gosschalk is een zeer gesloten familiebedrijf. Ze praten nooit zelf met de pers. Verder publiceren ze hun jaarcijfers zo laat mogelijk. Cijfers over 2009 zijn nu dus ook niet te verkrijgen, maar goed, in tegenstelling tot de directie van het voormalige Weijl publiceren ze in ieder geval en er lijkt geen aanleiding te zijn om te twijfelen aan de globale cijfers.
  Gegevens over het salaris van de directie zijn helemaal niet te vinden. Daarbij is Gosschalk geen coöperatie of beursgenoteerd bedrijf. De directie is alleen verantwoording schuldig over aan zichzelf over haar salaris.

  Klaas van der Horst

 • no-profile-image

  geen boer

  op basis van de hier beschikbare gegevens lijkt het me niet logisch dat er een disproportioneel salaris getrokken is. Dan was die voorziening ook wel gehandhaafd. Daarnaast is, als grootaandeelhouder van een BV, het toekennen van dividend belastingtechnisch interessanter dan salaris in de hoogste schaal. Ik denk gewoon een slecht jaar.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.