Home

Achtergrond

Rendac: aandeel geitenkadavers stijgt met 37 procent

De Q-koortsuitbraak en ruiming van bedrijven heeft het aandeel van geitenkadavers met 37 procent omhoog geduwd.

Dat meldt destructiebedrijf Rendac in haar jaarrapport over 2009. Het totale aantal kadavers nam niet toe. In 2009 haalde het destructiebedrijf 153.563 ton kadavers op. Daarmee is het totale aantal kadavers maar iets hoger dan het aantal van 2008. Het gaat om een verschil van 0,08 procent. De meeste kadavers zijn nog steeds van varkens. Bij de biggen was een hele kleine toename te zien, maar bij de varkens nam het aanbod af met 5 procent.

De geiten en schapen spelen echter de hoofdrol. Bij schapen was weer sprake van een aantal kadavers dat overeenkomt met het aantal voor de uitbraak van blauwtong in 2006. Ten opzichte van 2008 nam het aantal schapen af met 7 procent. Ten opzichte van 2007 is er zelfs een afname te zien van 40 procent. In totaal gingen er 120.810 kadavers richting Rendac.

Bij de geiten was er als gevolg van Q-koorts een forse stijging te zien. Voor de uitbraak van Q-koorts en het besluit tot ruiming lag het totaal op 32.977 kadavers. In 2009 steeg dat aantal naar 44.708 kadavers. Het destructiebedrijf heeft in december extra hygiënemaatregelen ingesteld voor het transport en de verwerking van de geruimde kadavers.

In 2010 verwacht Rendac opnieuw een hoger aantal geitenkadavers, omdat de ruimingen van melkgeitenbedrijven begin 2010 doorgingen. Bij het totale aantal kadavers verwacht Rendac wel een daling.

Herma van den Pol

Of registreer je om te kunnen reageren.